aA
Į prezidentus kandidatuojantis liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas nusprendė savotiškai apsiginti nuo posėdžių nelankantiems parlamentarams taikomos bausmės - dalies atlyginimo nemokėjimo. Parlamentaras iš anksto paprašė išskaičiuoti iš jo atlyginimo pinigus už praleistus posėdžius.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
Tačiau įvairių Seimo frakcijų atstovai tikina, kad tai Pakso neatleidžia nuo svarbiausių jo, kaip parlamentaro, pareigų.

Lapkričio 11 dienos rašte Seimo kanceliarijos Finansų departamentui bei Etikos ir procedūrų komisijai (EPK) Paksas pranešė negalįs dalyvauti keliuose lapkričio viduryje ir pabaigoje vyksiančiuose Seimo posėdžiuose.

"Man, kaip Liberalų demokratų partijos vadovui, tenka daug laiko praleisti susitikimuose su įmonių bei asociacijos vadovais, įvairių miestų bei rajonų gyventojais, spręsti jų problemas, - rašė parlamentaras. - Prašau išskaičiuoti iš mano atlyginimo atitinkamą praleistiems posėdžiams sumą", - siūlė Finansų departamentui Paksas.

Vadina nonsensu

Toks jo mėginimas aiškintis dėl praleistų posėdžių papiktino daugumą Seimo vadovybės atstovų, kurie jo raštą vakar svarstė Seimo valdyboje. Sukritikavę tokį Pakso elgesį, jo raštą valdybos nariai perdavė EPK.

"Jei visi pirkinės (teisę nelankyti posėdžių - aut.), bus nonsensas", - vakar LŽ sakė EPK pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Tačiau jis mėgino teisinti Paksą, neva verčiant jį lankyti visus plenarinius posėdžius būtų sudarytos blogesnės sąlygos nei kitiems prezidento rinkimuose dalyvaujantiems politikams.

Taip pat Salamakinas LŽ sakė, kad EPK duomenų apie tai, kiek posėdžių Seimo nariai praleido lapkritį, dar negavo.

Primena pareigas

Opozicinių liberalų bei socialliberalų atstovai kritikavo posėdžių vengiantį kolegą.

"Metų pabaigoje yra svarstomi ne tik svarbūs ilgalaikiai įstatymai, strategijos, bet ir kitų metų biudžetas", - LŽ pabrėžė Seimo pirmininko pavaduotojas liberalas Gintaras Steponavičius. Pasak jo, tai nėra antraeiliai dalykai, todėl nedalyvaudamas Seimo posėdžiuose parlamentaras pažeistų Lietuvos įstatymus.

"Rinkimų kampaniją reikia suderinti su savo tiesioginėmis pareigomis", tvirtino parlamentaras.

Panašios nuomonės buvo ir socialliberalas Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius. Pasak jo, nelankantys posėdžių parlamentarai laužo savo priesaiką.