aA
Vokietijoje į teisiamųjų suolą sėdo dar vienas Lietuvoje buvęs žinomas sportininkas - Vilniaus "Žalgirio" futbolo komandos žaidėjas 40 metų Stasys Tamulevičius, ketvirtadienį pranešė dienraštis "Lietuvos rytas".
Svarstyklės
Jis teisiamas kartu su praeityje garsiu Kauno "Žalgirio" krepšininku, Barselonos olimpinių žaidynių prizininku 38 metų Romanu Brazdauskiu.

Vokietijos Paderborno miesto teismas šių metų balandžio pradžioje nuteisė penkis lietuvius, tarp jų ir R.Brazdauskį, už cigarečių kontrabandą stambiu mastu ir mokesčių slėpimą.

Buvusiam sportininkui tuomet skirta trejų metų ir aštuonių mėnesių nelaisvės bausmė.

Tačiau dabar lietuviui pateikti nauji kaltinimai cigarečių kontrabanda į Belgiją ir mokesčių slėpimu.

Iš viso nuo tyrimo pradžios Vokietijoje ir Lietuvoje buvo sulaikyti 58 žmonės, kurie įtariami cigarečių kontrabanda. Visi sulaikytieji susiję su Vilniuje registruota bendrove "Hiltonas". Bylefeldo muitininkai įsitikinę, kad ši transporto bendrovė buvo įkurta vien tam, kad būtų galima slėpti gabenamas kontrabandines cigaretes.

R.Brazdauskis kartu su kitais keturiais nuteistais nusikaltėliais netoli Gezekės miestelio Vakarų Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje turėjo įsirengę slaptą tranzitinį sandėlį, kuriame pakeliui į Belgiją ir Didžiąją Britaniją būdavo perkraunamos atvežtos į Vokietiją iš Lietuvos ir Rusijos kontrabandinės cigaretės.

Į Vokietijos teisėsaugininkų tinklus grupuotės nariai pateko praėjusių metų gegužę, kuomet Vokietijoje bandė realizuoti 600 tūkst. kontrabandinių cigarečių.

Netrukus per kitą policijos operaciją buvo suimti kiti trys bendrininkai ir poilsio aikštelėje netoli Dortmundo konfiskuota 3,2 mln. kontrabandinių cigarečių.

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės Bylefeldo miesto teisėsaugininkai ir muitininkai iš viso susekė penkis sunkvežimius su 14 mln. neapmokestintų cigarečių.

Realizavus šias cigaretes, Vokietija būtų praradusi kelis milijonus eurų nesumokėtų mokesčių.

Nusikaltėliai rusiškas cigaretes pirko po 0,45 euro (1,55 lito) už pakelį, tuo tarpu jo vertė juodojoje rinkoje Vokietijoje siekia apie 1,2 euro (4,1 lito).

Cigaretės į Vokietiją buvo gabenamos sunkvežimiais, dokumentuose buvo įforminta, jog gabenamos įvairios technikos ir elektronikos prekės.

Praėjusių metų spalio pradžioje Vokietijos pareigūnai suėmė aštuonis su kontrabanda susijusius asmenis, iš jų šeši yra Lietuvos piliečiai, du - iš Lietuvos kilę Vokietijos piliečiai. Dar penki žmonės buvo suimti Lietuvoje.

Surinkus pakankamai įrodymų, praėjusių metų spalio 3 dieną Dortmunde buvo suimtas "Hiltono" direktorius 35 metų Vygantas Panka ir broliai 33 metų Darius bei 38 metų Artūras Bilziukevičiai, irgi užėmę atsakingas pareigas šioje įmonėje.

Kitą dieną Eislebeno miestelyje buvo sulaikyti 40 metų Saulius Pilipavičius, 38 metų R.Brazdauskis ir 49 metų Kęstutis Mackevičius.

V.Pankos žmona Lilija Pankienė buvo sulaikyta tik vienai parai, po to paleista į laisvę.

Brėmerhafene ir Hamburge buvo sulaikyti 37 metų Rudolfas Lekhnovičius ir 32 metų Wilmas Peldschus, kurie cigaretes priėmė Vokietijoje.

Dar 2001 metų gegužės 30 dieną Gezekėje buvo suimti 33 metų Tomas Vitkauskas, 45 metų Egidijus Putinas ir 33 metų Andrius Jarmalavičius.

Su Vokietijos pareigūnais bendradarbiavę Lietuvos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai praėjusių metų spalio 4 dieną sulaikė 42 metų Zigmantą Steckį, 30 metų Remigijų Kaminską, 29 metų Augenijų Zeniauską ir brolius 28 metų Marių bei Darių Lekavičius.

Vokietijos pareigūnai pripažino, kad naujus R.Brazdauskio ir S.Tamulevičiaus pėdsakus aptiko atsitiktinai - Belgijos policijai suėmus ir perdavus Vokietijai cigarečių kontrabandą į Belgiją vykdžiusį italą Pancrazio Marzzą.

Vupertalio teismo tvirtinimu, S.Tamulevičius ir R.Brazdauskis prisidėjo prie su P.Marzza susijusio cigarečių gabenimo į Belgiją.

Iš Tauragės rajono kilęs S.Tamulevičius Vilniaus "Žalgiryje" žaidė 1983 ir 1985-1988 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.