aA
Švedijos vicepremjerė Lena Hjelm-Wallen (Lena Helm Valen) mano, kad Baltijos šalys "turi surasti drąsos realiai pažvelgti į savo istoriją Antrojo pasaulinio karo metais". Per pokalbį su žurnalistais pirmadienį Maskvoje vicepremjerė pažymėjo, kad Baltijos šalys "turi prisiminti ir suvokti", kad žydų genocidą Baltijos šalyse "vykdė jų pačių žemiečiai, o ne kokios pašalinės jėgos".
L. Hjelm-Wallen atvyko į Rusijos sostinėje surengtą konferenciją, kurioje pristatoma holohausto temai skirta švedų autorių knyga "Papasakokite apie tai savo vaikams..."

Kaip pažymėjo Švedijos premjero pavaduotoja, "kai pakeliame laiko skraistę, ne visada randame tik herojiškus istorijos puslapius".

"Tai taikoma ne tik Baltijos šalims", pažymėjo ji.

Pareigūnė sveikino ketinimus Latvijoje išleisti minėtą knygą. "Tikriausiai tai reiškia, kad Latvija jau bando išsiaiškinti savo istoriją", sakė ji.

Atsakydama į klausimus, vicepremjerė pareiškė viltį, kad iki 2000 metų rudens Rusija ir Švedija "baigs rinkti ir tirti medžiagą", kuri leis iki galo išsiaiškinti vadinamąją "Wallenbergo (Valenbergo) bylą".

Švedų diplomatas Raulis Wallenbergas, Antrojo pasaulinio karo metais dirbęs Švedijos ambasadoje Budapešte, išgelbėjo dešimčių tūkstančių žydų gyvybes. Diplomatas išduodavo žydams Švedijos pasus, kurie leisdavo jiems emigruoti ir tokiu būdu išvengti nacių mirties stovyklų.

R. Wallenbergo pėdsakai dingo, kai jis išvažiavo susitikti su Sovietų armijos, įžengusios į Vengriją, atstovais.

Turimais duomenimis, R. Wallenbergas, apkaltinas šnipinėjimu, buvo suimtas NKVD darbuotojų ir mirė Lubiankos kalėjime 1947 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.