aA
Prancūzijos policija antradienį surengė kelis reidus Paryžiaus rajone, tirdama pernykštį brito Richardo Reido bandymą susprogdinti transatlantiniu reisu skridusį lėktuvą savo batuose paslėptais sprogmenimis, pranešė su tyrimu susijęs atstovas.
Teroristas
Septynių reidų metu keli žmonės buvo sulaikyti apklausti, sakė atstovas. Jis pridūrė, kad šios operacijos tikslas yra "užbaigti tyrimą, kas teikė paramą R.Reidui".

Šiuos reidus surengė Prancūzijos policijos kovos su terorizmu skyrius.

Spalio mėnesį JAV teisme 29 metų R.Reidas prisipažino pernai gruodžio 22 dieną bandęs susprogdinti bendrovės "American Airlines" lėktuvą, skridusį reisu iš Paryžiaus į Majamį. R.Reidas sakėsi esąs teroristų tinklo "Al Qaeda" lyderio Osamos bin Ladeno mokinys ir Jungtinių Valstijų priešas.

Kitų metų sausio mėnesį JAV teismas paskelbs nuosprendį R.Reidui.

R.Reido išpuolis buvo sužlugdytas, kai lėktuvo keleivius aptarnaujantis personalas pastebėjo jį bandant padegti nedidelį sprogmenų kiekį, kuris buvo paslėptas tuščiaviduriame batelių kulne.

Prancūzijos valdžios tarnybos siekia išaiškinti, ar kas nors Prancūzijoje teikė logistinę pagalbą R.Reido bandymui įvykdyti šį išpuolį.

Kaip dalį šios bylos tyrimo, birželio mėnesį terorizmo bylų teisėjas Jeanas-Louis Bruguiere'as pradėjo tyrimą prieš du Prancūzijos ir vieną Pakistano pilietį, Ghulamą Mustafą Ramą. Šie asmenys įtariami buvę "teroro aktą rengiančių nusikaltėlių bendrininkais".

22 metus Prancūzijoje gyvenantis G.M.Rama laikė mėsinę. Įtariama, kad jis vadovavo R.Reido paramos tinklui Prancūzijoje, taip pat verbavo kovotojus islamistus šioje šalyje.

Minėti du įtariamieji Prancūzijos piliečiai sakė, kad juos pasirinko pats G.M.Rama, kuris balandžio mėnesį buvo sulaikytas, kai grįžo iš kelionės į Pakistaną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.