aA
Antradienį Rytų Timoro dvasinis vadovas ir Nobelio premijos laureatas vyskupas Carlos Belo dėl pablogėjusios sveikatos pasitraukė iš savo bažnytinio posto. Rytų Timoro prezidento administracijos vadovas sakė, kad vyskupas paprašys Vatikaną patvirtinti jo sprendimą.
Kuo serga vyskupas C.Belo, kol kas nežinoma. Vyskupo pareigas dvasininkas ėjo beveik 20 metų, daugiausia neramiais Rytų Timorui laikais.

C.Belo 1996 metais drauge su tuometiniu Rytų Timoro rezistencijos lyderiu, o dabar - užsienio reikalų ministru Jose Ramos-Horta pasidalijo Nobelio taikos premiją, skirtą jiems už darbą siekiant taikiai išspręsti nepriklausomybės nuo Indonezijos klausimą.

1999 metų rugpjūtį katalikų daugumos Rytų Timoras balsavo už nepriklausomybę nuo Džakartos, kuri provinciją valdė 24 metus. Rezultatas išprovokavo prodžakartiškai nusiteikusių grupuočių smurtą, kurio aukomis, JTO skaičiavimais, tapo daugiau nei tūkstantis žmonių.

Per neramumus C.Belo vyskupijoje Rytų Timoro sostinėje Dilyje glaudėsi tūkstančiai gyventojų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.