aA
Lapkričio 21-oji - diena, kai Latvija buvo pakviesta įstoti į NATO, kitais metais gali tapti valstybės švente. Premjeras Einaras Repšė mano, kad šį siūlymą verta apsvarstyti. "Pagalvosime", - sakė jis pirmadienį, atsakydamas į klausimą apie tokią galimybę. Tiesa, E.Repšė nepasakė, kada šis klausimas gali būti išspręstas.
NATO
NATO
© EPA-ELTA
Kaip jau pranešta, lapkričio 21-ąją, po kelerių metų pasirengimo Latvija buvo pakviesta įstoti į NATO. Kandidate į NATO Latvija oficialiai tapo 1999 metais, kai NATO viršūnių susitikime Vašingtone NATO šalys sutarė sprendimą dėl kito aljanso plėtros etapo priimti per susitikimą Prahoje.

Latvija, pakviesta į NATO, gavo NATO šalies stebėtojos statusą, dabar jai reikės sėkmingai užbaigti derybas su NATO dėl įstojimo - susipažinti su NATO planais, patvirtinti pasiryžimą prisiimti šalies dalyvės ir lojalumo tolesnei Aljanso politikai įsipareigojimus.

Pasibaigus deryboms dėl įstojimo pakviestos šalys 2003 metų pavasarį pasirašys įstojimo protokolus, kuriuos ratifikuos visos NATO šalys.

Manoma, kad stojimo procesas truks 18 mėnesių, ir naujos šalys bus priimtos į Aljansą 2004 metų pavasarį ar vasaros pradžioje, kai NATO ketina surengti kitą savo viršūnių susitikimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.