aA
Nemokamo elektroninio pašto svetainė "mail.centras.lt" internautus stebina klaidomis: pirmieji šio pašto vartotojai turėdavo problemų prisijungdami prie tarnybinės stoties.
Nors vardas ir slaptažodis būdavo įvedami teisingai, sistema pranešdavo apie klaidą. Tokį "mail.centras.lt" tarnybinės stoties gedimą pademonstravo keli Vilniaus universiteto studentai, besinaudojantys internetu bendrabutyje.

Tie patys studentai aptiko ir daugiau klaidų. Jų teigimu, "mail. centras.lt" klaidingai veikia prie jo jungiantis per "proxy" tarnybinę stotį. Kai pašto vartotojo kataloge esantys laiškai netelpa į vieną puslapį, tik pirmas laiškų puslapis naršyklėje matomas be klaidų, o kiti - su klaidomis. Kartais tai gali būti kito vartotojo laiškų sąrašas. Panašiai rodomi ir katalogų sąrašai.

Vieną pavojingesnių klaidų pademonstravo Vilniaus universitete studijuojantis Arūnas Zabulionis. Atsijungęs nuo "mail.centras.lt" laiškų peržiūros, A.Zabulionis spustelėjo naršyklės mygtuką "Back" (atgal) ir grįžo atgal į pašto dėžutę. Laiškų perskaityti nepavyko, tačiau buvo galima sužinoti duomenis apie vartotoją - vardą, pavardę, adresą, gimimo datą, kitą asmeninę informaciją.

Be to, buvo galima sužinoti specialų klausimą ir atsakymą į jį. Turint tokius duomenis galima sužinoti elektroninio pašto slaptažodį.

A.Zabulionis sakė, kad šią klaidą aptiko netyčia.

Jis taip pat naudojasi "mail. centras.lt" suteikta pašto dėžute, tačiau elektroninį paštą dažniausiai skaito ne naršykle, o "Windows 98" esančia nemokama programa "Outlook Express".

Svetainę "mail.centas.lt" prižiūri tinklalapių kūrimu užsiimanti bendrovė "Gaumina". Bendrovės sistemų administratorius Andrius Adomaitis teigė, kad jų programuotojai žino apie "mail.centras.lt" klaidas.

Kai kurios problemos "mail. centras.lt", pasak A.Adomaičio, atsirado dėl tarnybinėje stotyje atnaujintos programinės įrangos. Dalis jų jau sutvarkyta, kitos bus pataisytos artimiausiu metu.

"mail.centras.lt" laiškus galima skaityti ne tik naršyklėje, bet ir specialiomis elektroninio pašto programomis - "Microsoft Outlook", "Pegasus Mail", "Eudora Mail" . Naudojant tokias programas visos minėtos klaidos pavojaus nekelia.

Jeigu elektroninio pašto žinutės peržiūrimos naršykle, perskaičius laiškus ir atsijungus nuo peržiūros reikia uždaryti ir programos langą.

"Lietuvos rytas"