aA
Popiežius
Popiežius
Jonas Paulius II Katalikų Bažnyčios 2000 metų jubiliejų užbaigė užverdamas Šv. Petro bazilikos "Šventąsias duris". Stebint aikštėje susirinkusiai daugiau kaip 100 tūkstančių žmonių miniai popiežius laikė mišias ir paskelbė 82 puslapių laišką naujojo tūkstantmečio proga.

Laiške popiežius pareiškė, kad visi pinigai, nepanaudoti Šventųjų metų renginiams, bus skirti labdaros fondui.

Popiežius, vilkėjęs aukso ir baltos spalvos bažnytinį apdarą, kelias minutes meldėsi priešais didžiules bronzines šv. Petro bazilikos duris, o vėliau jas uždarė. Šios durys atidaromas tik Šventaisiais metais, kuriais katalikai keliauja po šventas vietas, aplanko Romą ar vietos katedras.

Kitais Šventaisiais metais paskelbti 2025-ieji, nebent popiežius arba vienas jo įpėdinių paskelbtų ypatingus Šventuosius metus.

Šventaisiais 2000-siais, kurie prasidėjo 1999-ųjų Kalėdų išvakarėse, Romoje apsilankė mažiausiai 25 milijonai žmonių.

1978 metų spalio 16 dieną popiežiumi paskelbtas Karolis Wojtyla (Karolis Voityla) atvedė bažnyčią į trečiąjį tūkstantmetį ir tapo ilgiausiai valdžiusiu praėjusio amžiaus popiežiumi.

Visus 23 pontifikato metus jį palaikė lenkų kardinolo Stefano Wyszynskio (Stefano Višinskio) ištarti žodžiai: "Jei Dievas pasirinko tave, jis pasirinko, kad atvestum bažnyčią į trečiąjį tūkstantmetį". Šie žodžiai buvo ištarti tą lemtingą vakarą, kai Krokuvos arkivyskupas netikėtai buvo išrinktas popiežiumi.

Jonas Paulius II pastaraisiais metais prašė tikinčiųjų melstis už jį, jog galėtų pasiekti šį tikslą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.