aA
JAV daugkartinis kosminis laivas "Atlantis" penktadienį kelios minutės prieš saulėtekį riaumodamas pakilo nuo J.F. Kennedy (Kenedžio) kosminio centro platformos, esančios Floridos valstijos Kanaveralo kyšulyje.
Laivas atsiplėšė nuo Žemės 6 val. 11 min., ir šviesus ugnies kamuolys milžinišku greičiu perskrodė ryto dangų.

JAV kosminis laivas "Atlantis" išsirengė į seniai atidėliotą misiją į Tarptautinę kosminę stotį, kurią būtina suremontuoti ir aprūpinti atsargomis.

Septyni "Atlantis" astronautai bus pirmieji, apsilankę šioje nebaigtoje įrengti stotyje po beveik vienerių metų pertraukos. Stotyje jie išbus penkias dienas ir remontuos šią septynių aukštų konstrukciją tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Be to, jie pristatys daugiau kaip 900 kg atsargų būsimosioms įguloms.

Misijos vadas Jamesas Halsellas (Džeimsas Helselas) ir pilotas Scottas Horowitzas (Skotas Horovicas) pagalbiniais varikliais grąžins stotį į numatytą kursą, nuo kurio ji nukrypo maždaug 27 kilometrus.

Be to, stoties įgula pakeis nebetinkamas saulės baterijas. Astronautai įdės garso izoliaciją į modulį, kuris, kaip nustatė mokslininkai, yra pernelyg triukšmingas ir kenkia ilgiau stotyje gyvenantiems žmonėms. Įgulos nariai taip pat išeis į atvirą kosmosą ir bandys prie stoties pritvirtinti svirduliuojantį statybinį kraną, taip pat pataisyti ryšių aparatūrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.