aA
Nyderlandų pareigūnai antradienį tyrė, kokios priežastys sukėlė gaisrą sausakimšoje kavinėje, kur Naujųjų metų naktį žuvo aštuoni ir buvo sužeista daugiau kaip 180 žmonių.
Volendam
Šis tragiškas incidentas įvyko turistų pamėgtame Volendamo miestelio uosto rajone esančioje kavinėje "Het Hemeltje" (Mažasis rojus). Gaisras kilo praėjus pusvalandžiui, kai prasidėjo 2001 metai. Būgštaujama, kad aukų skaičius augs, nes kai kurių nukentėjusiųjų būklė yra itn sunki. Pasak išsigelbėjusiųjų, gaisras įsiliepsnojo, kai nuo "bengališkųjų ugnelių" užsidegė lubų papuošimai. Degantys papuošimai ėmė kristi ant lankytojų, tarp kurių daugiausia buvo paaugliai.

"Žmonės sako, jog kaltos "bengališkosios ugnelės"... bet neaišku, ar tai iš tikrųjų buvo gaisro priežastis. Tai dabar tiriama", pareiškė miesto tarybos atstovė spaudai.

Per gaisrą žuvo septyni jaunuoliai ir viena mergina, kurių amžius - nuo 17 iki 22 metų. Gaisras nuniokojo medinio olandiško pastato trečiąjį aukštą. Išvaizdus Volendamo miestelis yra už 15 km į šiaurę nuo Amsterdamo.

Pasak pareigūnų, gaisras buvo trumpas, bet intensyvus. Jis kilo pirmadienį 0 val. 30 min. ryto vietos (1 val. 30 min Lietuvos) laiku. Tuo metu kavinėje šventė šimtai žmonių. Daugelis jų susižeidė, kai išdaužę langus šoko iš viršutinio aukšto į tamsą.

Policija ir avarinės tarnybos užregistravo 184 sužeistuosius. 90 jų vėlai pirmadienį vakare tebebuvo ligoninėje, pranešė žurnalistams miesto meras. 15 sužeistųjų kovojo su mirtimi.

Temperatūra prie kavinės lubų pasiekė 800-1 000 laipsnių Celsijaus, pareiškė Volendamo ugniagesių viršininkas. Pasak jo, kavinės lubos daugiausia buvo išpuoštos kalėdinių eglučių šakomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.