aA
Penktadienį dalis Čekijos televizijos žurnalistų nepaisė vadovo grasinimų iškviesti policiją ir prievarta išvaryti juos iš žinių studijos, kurioje jie teigia būsią tol, kol pasikeis valdyba. Nepatenkinti žurnalistai tvirtina, kad neseniai paskirtas televizijos vadovas Jiri Hodačas (Jiržis Hodačas), buvusio premjero Vaclavo Klauso šalininkas, yra politiškai tendencingas.
Ketvirtadienį parlamentinis televizijos ir radijo komitetas nusprendė, kad protestuotojų transliuojamos žinių programos, kurios leidžiamos ir internete, yra neteisėtos. Po šio sprendimo J. Hodačas sakė, jog imsis "atitinkamų teisinių veiksmų" užbaigti protestą.

"Kreipsiuosi į policiją", sakė naujasis televizijos direktorius. Jo padėjėjas Pavelas Bobolikas kalbėjo, kad vadovybė su policija tariasi, kaip užbaigti konfliktą. Jį citavo Čekijos radijas.

Jana Bobosikova, kurią J. Hodačas paskyrė vadovauti naujienų departamentui, sakė, kad "už neteisėtos programos transliavimą" atleis 20 darbuotojų, tarp jų - vyriausiąjį redaktorių.

Tačiau protestuotojai iš šių grasinimų tik pasijuokė. "Ponas Hodačas policiją iškviesti žadėjo nuo pat pradžių", penktadienį sakė Michalas Kubalas iš žurnalistų krizės komiteto.

Protestuojantys žurnalistai teigia, kad J. Hodačas palankus V. Klauso Demokratinei piliečių partijai (DPP). Žurnalistai neleidžia jam bei jo šalininkams įeiti į žinių studiją, todėl direktoriaus komanda gruodžio 22 dieną pradėjo leisti savo programą.

Trečiadienį J. Hodačo sprendimu Čekijos televizijos transliacijos buvo nutrauktos, bet ketvirtadienį vakare, nurodžius parlamento komitetui, jos atnaujintos.

Parlamentinio komiteto, kuris J. Hodačą paskyrė gruodžio 20 dieną, pirmininkas Miroslavas Marešas penktadienį sukvietė neeilinį posėdį krizei aptarti. Jo pavaduotojas Vaclavas Erbenas jau paragino televizijos direktorių atsistatydinti.

Tuo tarpu J. Hodačo šalininkai, atrodo, pralaimi kovą dėl visuomenės pritarimo - kiekvieną naktį prie televizijos pastato paremti protestuotojus susirenka tūkstančiai žmonių. Žinių studijoje užsidariusius žurnalistus palaikė ir šalies prezidentas Vaclavas Havelas.

Parlamento pirmininkas V. Klausas sausio 5 dieną kviečia neeilinę žemesniųjų parlamento rūmų sesiją, kurioje bus svarstomas vienintelis klausimas - padėtis Čekijos televizijoje, sakė jo atstovė spaudai.

Nesutarimai televizijoje privertė susirūpinti žodžio laisve šioje pokomunistinėje valstybėje, kuri yra viena pirmaujančių kandidačių į Europos Sąjungą (ES).

Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos rėmimo organizacija "Reporteriai be sienų" nusiuntė laišką V. Klausui, kuriame išreiškė protestą dėl Čekijos televizijos naujosios valdybos metodų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.