aA
JAV išrinktasis prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V. Bušas) gynybos sekretoriumi ketvirtadienį paskyrė nacionalinės raketinės gynybos ir JAV palydovų apsaugos žinovą Donaldą Rumsfeldą (Donaldą Ramsfeldą).
Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld
68 metų respublikonas D. Rumsfeldas keturias kadencijas dirbo JAV Kongreso nariu, vieną kadenciją - JAV ambasadoriumi NATO, o 1975-1977 metais - prezidento Geraldo Fordo (Džeraldo Fordo) gynybos sekretoriumi. Pentagonui jis vadovavo sunkiu laikotarpiu po Vietnamo karo, o dabar vadovaus savaip sudėtingu laikotarpiu po šaltojo karo.

Iki dabartinio paskyrimo D. Rumsfeldas pirmininkavo dvipartinei komisijai, kuri vertino balistines raketas turinčių ar siekiančių jas turėti valstybių keliamą grėsmę ir kuri 1998 metais nusprendė, kad JAV žvalgyba šią grėsmę Jungtinėms Valstijoms vertino nepakankamai.

Devynių narių D. Rumsfeldo komisijos išvados paskatino prezidentą Billą Clintoną (Bilą Klintoną) paskutiniaisiais dviem savo kadencijos metais atsižvelgti į respublikonų spaudimą ir rimčiau svarstyti raketų skydo idėją.

Taigi D. Rumsfeldas į Pentagoną, kuris jau išleido daugiau kaip 50 mlrd. JAV dolerių nacionalinės priešraketinės gynybos sistemos kūrimui, ateina turėdamas ir vyriausybinio, ir nevyriausybinio darbo patirties.

Jei, kaip tikimasi, D. Rumsfeldo kandidatūrą patvirtins Senatas, viena pirmųjų jo darbo užduočių bus nedidinant išlaidų modernizuoti JAV pajėgas - padaryti jas mobilesnes ir greičiau reaguojančias.

"Amerika turi puikią progą iš naujo įvertinti, kaip kariaujami ir laimimi karai, o tuo pačiu - kaip išsaugoma taika", paskirdamas D. Rumsfeldą sakė G. W. Bushas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.