aA
Pirkėjai pamėgo Marijampolę dėl to, kad pavyko sutramdyti reketininkus. Automobilių pardavėjai su nerimu gaudo gandus, neva nuo Naujųjų metų Rusijoje didėsią muito mokesčiai. Marijampolės turgaus administratorius Juozas Brazys nerimauja, kad nuo Naujųjų metų padėtis automobilių turguje gali keistis į blogąją pusę.
Marijampolės turgus
© "Lietuvos žinios"
"Prieš mėnesį pirkėjai iš Rusijos kalbėjo, kad naudotų automobilių įvežimas į Rusiją nuo sausio 1 d. pigs. Tačiau dabar tie patys žmonės sako visai ką kita - automobilių muito mokestis ne mažės, bet didės. Jeigu taip atsitiks, kuriam laikui prarasime didžiąją dalį pirkėjų", - sakė J.Brazys.

Taip jau buvo nutikę lapkričio mėnesį, kai Rusijoje keitėsi automobilių muitinės dokumentų įforminimo tvarka. Prie sienos mokesčiai padidėjo, tačiau vidaus muitinėse sumažėjo. "Rusai, supratę, jog tai beveik tas pats kaip ir buvę, vėl pradėjo važiuoti į Marijampolę", - teigė administratorius.

Prieš porą metų buvusios Rusijos krizės pasekmės Lietuvoje jaučiamos ir dabar. Tarp automobilių turgaviečių lyderiu laikomas Marijampolės automobilių turgus taip pat patyrė didelį nuosmukį.

Tačiau šių metų pavasarį šis turgus staiga atgijo. Turgaus administratorius J.Brazys sako, jog situacija tikrai pasikeitė. Dar balandžio viduryje iš maždaug 800 automobilių buvo parduoti tik 200. Daugiausia tai būdavo pirkėjai iš Lietuvos. Padėtis gerėjo bemaž kas mėnesį. Didėjo tiek automobilių pasiūla, tiek paklausa.

Jau birželio pabaigoje iš 1050 automobilių buvo nupirkti 330, nes didėjo pirkėjų srautas iš Rusijos. Jau kurį laiką rusai nuperka daugumą turguje esančių automobilių.

Kiti pirkėjai atvyksta iš Kazachijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kirgizijos. Nemažai automobilių nuperkama tiesiai nuo autovežių. Tokiu būdu įsigiję automobilius lietuviai juos dažniausiai parduoda kituose šalies automobilių turguose arba dar kartą Marijampolėje.

Šiuo metu parduodamų mašinų vidutiniškai yra apie 400. Tai nėra daug - turgaus klestėjimo laikais automobilių buvo parduodama apie 1000. Pirkėjų sumažėjo ir atėjus žiemai. Šiuo metų laiku automobilių prekyba visais laikais buvo prastesnė. Tačiau administratorius sako, kad ir tokia situacija tenkina daugelį šiuo verslu užsiimančių žmonių.