aA
Gruodžio mėnesio pradžioje gana daug Seimo narių, kitų politikų, garsių visuomenės veikėjų gavo kvietimus dalyvauti įtartina veikla garsėjančios Muno sektos rengiamoje konferencijoje Vilniuje. Konferencija esą apie taikos kultūros kūrimą vyko gruodžio 9 d. “Lietuvos” viešbutyje.
Myung Moon
Į šį renginį galėjo patekti ne bet kas - tik žmonės su kvietimais.

Kvietimus dalino “Tarpreligine ir tarptautine federacija už taiką pasaulyje” pasivadinusi organizacija - Muno sektos padalinys. Konferencijos organizatoriai tvirtina, kad šio renginio tikslas buvo skatinti visokeriopų dorybių atgimimą, stiprinti šeimą, ugdyti pilietinį sąmoningumą bei diegti pasaulėžiūrą “gyvenimas vardan kitų”. Minėti tikslai ir idealai yra išreikšti federacijos įkūrėjo Sun Myung Moon’o idėjose.

Saugumo departamento pareigūnai tvirtina, kad munistai gana pavojinga sekta, vis labiau plečianti savo veiklą Lietuvoje.

Susivienijimo bažnyčios įkūrėjas Sun Myung Moon’as iki šiol gyvas ir vadovauja organizacijai. Lietuvoje Susivienijimo bažnyčia veikia nuo 1991 m. Pirmasis taip vadinamųjų munistų misionierius ir vadovas Lietuvoje buvo Christoferis Lebas, vėliau jį pakeitė misionierius Yves Champollion.

Dabar bažnyčiai vadovauja amerikietis Gunardas Džonstonas. Lietuvoje ši organizacija įkūrė net kelias dukterines organizacijas: “Universitetinę principo studijavimo asociaciją”; “Profesorių pasaulio taikos akademiją”; “Šeimų federaciją už taiką pasaulyje”; “Moterų federaciją už taiką pasaulyje”. Visose organizacijose kartu paėmus - per 100 narių, dauguma jų tie patys asmenys.

Skelbiama, kad Susivienijimo bažnyčia, munistai - pavojingas religinis judėjimas, nes slepia tikrąją informaciją apie save tol, kol naujas narys į ją visiškai įsitraukia. Nuo pat savo veiklos pradžios Lietuvoje bažnyčia ypač daug dėmesio skiria mokiniams, mokytojams, studentams, dėstytojams.

Judėjimo nariai stengiasi įsiskverbti į įvairias valstybines institucijas (pvz. į Švietimo ministeriją, mokyklas), jėgos struktūras (Teisės universitetą, Karo akademiją, privačias saugos tarnybas) bei užmegzti ryšius su aukštais valdžios vyrais, politikais, žinomais visuomenės veikėjais. Jos atstovai laikas nuo laiko lankosi Seime. 1997 m. rugsėjį Gunardas Džonstonas siekė priėmimo Prezidentūroje.

S.M.Moon’o judėjimas per savo įkurtą “Rytų kovų menų federaciją už taiką pasaulyje” palaiko ryšius su 1991 m. antivalstybine veikla pagarsėjusiomis grupuotėmis (sporto klubu “Pankrationas”). Daugumoje pasaulio valstybių šios bažnyčios veikla griežtai kontroliuojama, Prancūzijoje ji labai apribota.

Beje, ypač aktyviai Rytų ir Vidurio Europoje šiuo metu besireiškianti munistų sekta pasaulyje garsi masinėmis tuoktuvėmis. Jose savo antrąsias puses yra gavę ir keletas lietuvių. Sutuoktinius ten skirsto minėtasis S.M.Moon’as. Jaunavedžiai vestuvėse vienas kitą pamato pirmą kartą. Paprastai jaunavedžiai būna iš skirtingų valstybių, pavyzdžiui: lietuvė ir gruzinas, amerikietis ir korėjietė, lenkas ir kinietė ir t.t.

Beje, kol kas munistai Lietuvoje veikia gana laisvai. Juos šiek tiek kontroliuoja tik Valstybės saugumo departamentas. Tačiau mūsų šalyje kol kas nėra institucijos, kuri rūpintųsi teisiniais valstybės ir religijos santykiais. Specialistai akcentuoja ir informacijos centrų religinių bendrijų bei bendruomenių klausimais stoką Lietuvoje.