aA
Kaip žinoma, dovana gali būti viskas - nuo sausainių dėžutės ar butelio šampano iš artimiausio supermarketo iki brangaus kolje su briliantais, pirkto Sotheby’s. Dovanos esmę apsprendžia forma, t.y., įpakavimas. Taigi, pasitelkime fantaziją ir suteikime savo artimiesiems dar daugiau džiaugsmo, padovanodami netradiciškai įpakuotą dovaną.
Dovana
Dovana
Karštas sniegas
Dovana

Drabužių madas diktuoja pietūs - Prancūzija ir Italija. Įpakavimo tradicijos atkeliauja iš Šiaurės, kas, beje, laukiant Kalėdų, atrodo visiškai natūralu. Visa Europa sėdi ir laukia, ką gi sugalvos dizaineriai iš įžymaus olandiško Bloemenbureau.

Šią žiemą juos įkvepia- atspėkite kas? Teisingai, sniegas. Ir jie tai aiškina siekiu - ko, kaip jūs manote? Ogi šilumos. Todėl sniegas minkštas ir purus, o kryptis vadinasi "soft snow". Viskas baltai pilkų tonų su žydros, rožinės spalvos priedais ir minimumas puošimo.

Šiemet istorinėje Santa - Klauso tėvynėje dizaineriai pateko į pietines sroves ir taip pat linkę į lakoniškumą, subtilią koloristiką ir beveik japonišką minimalizmą. Madinga žydinti sniege sakura.

Akmenėliai, žirklės, popierius

Dovana

Madingo įpakavimo ekologinis vaizdas gana skurdus. Detalės priklauso nuo pačios dovanos - kokia ji: didelė ar maža, geometrinės formos ar ne. Trapius daiktus deda į dėžutes iš kieto kartono su medžio drožlėmis. Dovanas su aiškiomis briaunomis vynioja į ryžių ir kitokį tvirtesnį popierių- baltą, rusvą arba juodą su aiškiai išreikšta faktūra. Į drobę. ir netgi į laikraštuką. Kuo kuklesnis fonas, tuo efektyviau jis pabrėžia puošimo detales. Pro tą patį meniškai sulankstytą "laikraštuką" gali kyšoti auksinis knatas, ant paprasto rudo popieriaus naujai atrodo įprastas atlasinis kaspinas.

Beje, papuošalų pritvirtinimui specialistai sugalvojo ypatingus sutvirtinimus - nuo dvipusio špagato iki prisiklijuojančio plastikinio pagrindo su mini kempinėle, į kurią galima įbesti gėlių puokštelę arba žvakę. Ir jeigu dar vakar buvo manoma, kad natūralios medžiagos estetiškai nesuderinamos su dirbtinėmis, tai šiandien šviežios pušelės kaimynystėje “apsnigtų” granatų ir obuolių muliažai; į gyvų gėlių puokštelę įpinti dirbtiniai pumpurai ir lapai. Tiesa, tokių kompozicijų sukūrimą geriau patikėti ne savo skoniui, o geram dizaineriui.

Dovana

Krepšeliai

Patogūs paketai - krepšeliai - populiarus ir prieinamas įpakavimas. Tik dabar jie ne tokie ryškūs ir blizgantys, kaip anksčiau, bet taip pat gruboki- iš lino ir ryžių popieriaus su rankenėlėmis iš nelygios virvės. Ant jų elegantiškai atrodo paveikslėliai, sudėti iš natūralių ir dirbtinių lapų, eglių šakelių ir ilgų pušies spyglių. Sekdami mada ir pagal sezoną visa tai palengva “užbarsto” minkštu, dirbtiniu sniegu. Tuo pačiu nedraudžiama sužaisti faktūrų kontrastais: iš popierinio paketo koketiškai žvelgia permatoma organza arba žvilgantis tinklas, aksomas, užsimenantis apie turinio turtingumą, atlasas.

Prie paketo rankenėlės būtinai pririšamas mažytis aksesuaras. Na, mažiausiai, atvirukas. Tai gali būti eglės žaisliukas, kankorėžis, auksuoti ir sidabruoti riešutai, miniatiūrinė žvakutė. Europoje populiarūs varpeliai, žvaigždės, pusmėnulis, šiemet jie madingi arba permatomi, arba tankiai pabarstyti spalvotomis, blizgančiomis dulkelėmis.

Kai nėra ką slėpti

Dovana

Tuomet dovanoja “atvirą” dovaną. Pavyzdžiui, krepšelyje iš ievų vytelių, papuoštame žvakėmis, pušų šakomis, žaisliukais ir visokiais kalėdiniais niekučiais. Čia svarbu ne tik viską gražiai išdėlioti, oranžuoti - papuošti, bet ir teisingai pritvirtinti. Tam šiandien naudoja švelnią vielos spiralę, kuri, persipindama, tuo pačiu ir dovaną puošia, ir patikimai prilaiko visą turinį.

Skaidrumas - toks pat sezono hitas, kaip ir ekologiškumas. Traškanti organza, celofanas, suteikiantis iškilmingumo netgi paprasčiausiam daikčiukui, ypač nedideliam, bet įpakuotam padidinus turinį, - visa tai atrodo efektingai ir šventiškai.

Smulkius ir vertingus daiktus, juvelyrinių papuošalų tipo, įvynioti sudėtinga, bet įdomu. Paprasčiausias būdas - mažytę dėžutę paslėpti kaip "matrioškas" tarp kelių didelių ir po to stebėti, kaip nekantrūs pirštai plėšo vieną popieriaus sluoksnį po kito, atriša tvirtus kaspinų mazgus, tarp sidabrinės painiavos “angeliškų plaukelių” arba auksuotų pūstų drožlių ieško puošnios dėžutės.

Dovana

Jeigu jūs tai jau patyrėte, tuomet galima iš anksto išlaisvinti papuošalą iš atlasinės - aksominės įdėklo nelaisvės ir patalpinti jį naujoje aplinkoje. Ypatingas akcentas - brangenybės ant gėlių. Gyvų gėlių kontrastinės arba akmenėlių spalvos žiedus sudeda į brangią porcelianinę arba krištolinę vazelę su subtiliu ornamentu, stato ant tinkamo pagal stilių padėkliuko ir apvynioja permatomu celofanu.

Mūsų dizaineriai žiedelius ir auskarus siūlo primatuoti ant gėlių stiebų. Tokias puokštes dovanoja ir, žinoma, gauna nedažnai- tuo jos vertingesnės.

Katinas maiše ir batuose

Dovana

Nereikėtų mados priimti kaip diktato, vienbalsiai sako olandai. Tradicinės Naujųjų metų spalvos - žalia, raudona ir balta su auksu, mėlyna su sidabru bus visada madingos. Na, gal šiame sezone jos ne tokios atviros, ryškios ir blizgančios, kaip anksčiau, o tauresnės, prislopintai - matinės.

Beje, dabar prekyboje galima rasti ne tik tradicinį raudoną batelį arba dryžuotą kojinę, į kuriuos europiečiai deda vaikų dovanas, kaip jiems savo laiku parodė šv. Nikolas. Maskvos dizaineriai siūlo kalėdinio apavo savo variantus- skuduriniai bateliai iš kartūno, aulinukai iš natūralaus šviesaus veltinio su prikabintais prie jo atvirukais, dideliais saldainiais ir mažais žaisliukais. Žaislams gi daugiausiai vokiečiai gamina specialias dėžutes - pasakiškus namelius su langeliu, per kurį galima pažvelgti į vidų ir susipažinti su turiniu. Toks namelis ir po šventės ras vietą žaislų ūkyje.

Dovana

Dovanoti maloniau, nei gauti dovanas. Šią seną tiesą patiri kiekvienais metais iš naujo, kai prieškalėdinėje maišatyje per parduotuves tave staiga užklumpa šventinis žavesys. Susižavėjęs žvilgsnis slysta prekystaliu su visų spalvų ir formų languotų dėžučių piramidėmis, suvyniotais vamzdeliu įpakavimo popieriaus lapais ir juostų margumu.

Ekologiškam įpakavimui galima panaudoti įvairiausias medžiagas, pasitaikiusias po ranka - surinktus pliaže akmenėlius, laikraštį (geriau brangesnį, spausdinamą ant tvirto popieriaus ir netepantį rankų), virvelę, špagatą, drobę, gyvas ir dirbtines gėles. Tačiau šis kuklumas apgaulingas. Pirmiausiai, po neišvaizdžia drobe gali būti paslėpta kažkas brangaus ir vertingo. Antra, neįpareigojantis fonas naudingai pabrėžia ryškias ir blizgančias apipavidalinimo detales.

Dovana

Gyvos gėlės - pakankama dovana (ypač žiemą), jų ir supakuoti visiškai nebūtina. Na, o žiedas, šaka, juolab visa puokštė, panaudoti apipavidalinimui, pačią kukliausią dovaną daro dvigubai vertingesne. Jos - pats vertingiausias būdas pateikti juvelyrinius papuošalus.

Manoma, kad tradiciją dovanoti dovanas įvedė pats šv. Nikolas, kuris, nenorėdamas vargšų šeimos įžeisti labdaringumu, kiekvienais metais vienokiu arba kitokiu būdu duodavo jai pinigų: tai maiše su avižomis paslepia, tai į batelį prie durų įdeda, tai į padžiautas prie ugnies kojines kyšteli, įlindęs į namą per krosnies kaminą. Nuo to laiko bateliai ir kojinės tapo tradiciniu kalėdiniu įpakavimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.