aA
Baigiantis metams Jungtinių tautų vystymo programos ir Socialinės politikos grupė parengė pranešimą apie žmogaus socialinę raidą Lietuvoje 2000-aisiais. Joje konstatuojama, kad gyvenimas gerėja. Tačiau tik mieste.
Kaime vis daugiau žmonių gyvena tik iš socialinės pašalpos. Nors ir daug rėkiama apie sunkias gyvenimo sąlygas, statistika rodo, kad per šių metų mėnesius mažmeninė prekyba, palyginti su praėjusiais metais išaugo 11,6 proc. Beje, šitai liudija ir gan didelė kalėdinė prekyba.

Prekybininkai džiaugiasi, kad šiemet daug anksčiau nei įprasta prasidėjo kalėdinė prekyba. Žmonės pirkti Kalėdų dovanas pradėjo maždaug dviem savaitėm anksčiau nei ankstesniais metais, pastebi "Iki" prekybos tinklo atstovė Raida Mišeikytė. Pasak jos, žmonės šluoja nuo lentynų viską: maisto produktus, indus, aksesuarus, dirbtinas eglutes bei papuošimus joms, taip pat karnavalines kaukes.

R.Maišeikytė džiaugiasi, kad plečiantis "Iki" prekybos tinklui, pirkėjų nemažėja. "Daug kas sako, kad sunki ekonominė situacija ir žmonės mažiau perka, tikrai netiesa. Mūsų prekybos tinkle žmonės daugiau perka. Beje, iš ne vieno pirkėjo girdėjau, kad pirkimą paskatino šilta žiema. Esą už šildymą reikia mokėti mažiau dėl to, kad šiltas pirmasis žiemos mėnuo, o nuo kitų metų vis dėlto nebus didinamas PVM už šilumą, tai žmonės "sutaupytus pinigus" išleidžia daugiau pirkdami kitus dalykus", - pasakojo R.Mišeikytė.

Tiesa, UAB "Genrita" prekybos sistemos "Elektromarkt" atstovė Laura Aleksandravičiūtė sakė, kad vis dėlto kalėdinės dovanos "susmulkėjo". Jei anksčiau žmonės rinkdavosi dovanas, viršijančias 1000 Lt, tai dabar perka pačią pigiausią buities techniką: šaldytuvus, mikrobanges, televizorius iki 1000 Lt. Kalbinti gatvės prekiautojai sako, kad šiemet labiau perkama ne suvenyrinius niekučius: varpelius ar namukus, o praktines smulkmenas: megztas raštuotas pirštines, staltieses, nėrinius.

Prekybininkai tikisi, kad vis dėlto pirkimų karštinė lietuvius apims šios savaitės gale. Tačiau ji greičiausiai aplenks Lietuvos kaimus ir miestelius, nes kaip skelbiama Jungtinių Tautų vystymo programos ir Socialinės politikos grupės pranešime, net 28,2 proc. kaimo žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Ir ateityje, pasak ekspertų, skirtumai tarp kaimo ir miesto žmonių dar didės.