aA
Kol kas neaišku, ar Vilniaus savivaldybė skirs lėšų Vilniaus himno kūrimui, tačiau jo iniciatoriai viliasi, kad himno premjera įvyks dar šiais metais.
Kaip BNS korespondentui sakė Vilniaus savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Savickas, šiais metais yra daug progų pristatyti miesto himną - rugsėjo mėnesį vyksiančiose "Sostinės dienose", kalėdiniuose renginiuose.

"Būtų malonu, jei premjera įvyktų šiais metais, bet praktika parodė, kad ne taip paprasta, du kartus jau rinkom", sakė R. Savickas.

Idėja sukurti Vilniaus himną savivaldybėje kilo dar praėjusių metų pradžioje.

Pirmąjį konkursą savivaldybė paskelbė pernai birželį.

Tuomet autoriai pateikė 12 himnų variantų, tačiau komisijai pasirodė, kad konkurso dalyviai nežino, kas yra himnas, ir visus atmetė.

Rugsėjo mėnesį savivaldybė davė užsakymą penkiems kompozitoriams - Kęstučiui Antanėliui, Jurgiui Juozapaičiui, Tomui Leiburui, Algirdui Martinaičiui ir Leonui Povilaičiui - sukurti Vilniaus himno variantus.

"Suprantama, kad rezultatas buvo žymiai geresnis, tačiau net ir po šio turo komisija nerado tokio kūrinio, kuris turėtų atitikti mūsų reikalavimus", po antrojo konkurso sakė komisijai vadovavęs kompozitorius Laimis Vilkončius.

Komisija, kurią sudaro kompozitoriai, poetai ir savivaldybės atstovai, mano, kad himnas turėtų būti iškilmingas, jo melodija nesudėtinga bei kad jame būtų apdainuoti Vilniaus miesto simboliai.

Pasak R. Savicko, kol kas konkurso dalyviai pristatė keturis tekstus bei tris melodijų variantus.

"Nežinom, ar savivaldybė skris tam lėšų, ar ne", sakė jis.

Jei pinigų iš miesto biudžeto nebus skirta, bus bandoma ieškoti kitų variantų.

"Siūliau, gal himno autoriui užtektų tiktai vardo, kad jis yra Vilniaus himno autorius, ir tą daryti be pinigų", sakė R. Savickas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.