aA
Nors naujais automobiliais prekiaujančios bendrovės džiaugiasi, kad prekyba automobiliais Lietuvoje po praėjusių metų nuosmukio, atsigauna, tačiau pagal naujų automobilių pardavimo rodiklius Lietuva vis dar stipriai atsilieka ir nuo Estijos, ir nuo Latvijos, ir nuo kitų Rytų bei Vidurio Europos valstybių.
Rinkos tyrimų bendrovės “Auto tyrimai” surinkti duomenys liudija, kad šių metų lapkritį Lietuvoje parduoti 633 nauji lengvieji automobiliai arba 6 proc. daugiau, palyginti su spaliu ir net 21 proc. daugiau, palyginti su 1999 m. lapkričiu (tada parduoti 525 vnt.). 2000 m. lapkritis buvo jau dvyliktas mėnuo iš eilės, kuomet prekybos rezultatai, palyginus su praėjusiais metais, augo.

Ekspertų manymu, gerus lapkričio rezultatus labiausiai lėmė auganti vidaus paklausa - ypač komercinės paskirties automobilių. Tačiau blogu ženklu esą gali tapti euro kurso augimas, dėl kurio, palankios automobilių kainos gali tapti tik maloniu prisiminimu.

Nežiūrint gerėjančios padėties Lietuvoje, kitose Baltijos šalyse naujų automobilių ir toliau parduodama gerokai daugiau: 2000 m. lapkritį Latvijoje parduoti 673 nauji automobiliai, o Estijoje - net 1124 (atkreiptinas dėmesys, kad gyventojų šiose valstybėse gerokai mažiau nei Lietuvoje).

Beje, nors Lietuvoje per vienuolika šių metų mėnesių nupirkta 6489 nauji automobiliai (tai yra 25 proc. daugiau, nei pernai per tą patį laikotarpį), įregistruota tik 4881 naujas automobilis. Vadinasi, kiti buvo išvežti į užsienį.

Imant pagal paskirtį, 2000 m. lapkritį Lietuvoje parduota 500 asmeninių automobilių ir 133 komercinės mašinos. Lizingas apėmė 37 proc. bendros prekybos apimties ir 47 proc. Lietuvoje įregistruotų automobilių.

Palyginti su 1999 m., šiemet lapkritį didžiausią pažangą padarė “Daewoo”, “Mercedes-Benz”, “Citroen”, “Fiat”, “Rover”, “Hyundai” ir “Toyota” prekybos atstovai. O labiausiai sumažėjo prekyba “Mazda”, “GAZ”, “Škoda”, “Vokswagen” markių automobiliais.

Tiesa, kitais mėnesiais buvo kiti lyderiai: tarkime, rugsėjį naujais automobiliais prekiauti labiau sekėsi "Peugeot", "Opel", "Volkswagen ir "Ford" prekybos atstovams. Jeigu prieš šventes nebus kokių nors sukrėtimų, prognozuojama, kad šie metai automobilių pardavėjams taps rekordiniais - "Auto tyrimų" duomenimis, šiemet gali būti parduota apie 7,2 tūkstančio naujų automobilių.

Lapkričio mėnesio lyderiai pagal prekybos apimtis

"Peugeot"        79 vnt.
"Lada"           54 vnt.
"Volkswagen"     53 vnt.