aA
Jungtinių Valstijų verslininkas Edmondas Pope'as (Edmondas Poupas), kuriam Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę dovanojo už šnipinėjimą skirtą bausmę, sekmadienį grįžo į JAV.
Edmond Pope
Edmond Pope
54 metų vėžiu sergantis buvęs JAV karinių jūrų pajėgų žvalgybos kadrinis darbuotojas buvo išleistas iš Vokietijos karinės ligoninės ir atvyko į Portlendą. Apsuptą giminaičių E. Pope'ą oro uoste pasitiko minia jo rėmėjų.

"Aš negaliu nupasakoti, kaip tai yra nuostabu", atsakė E. Pope'as, paklaustas, koks jausmas sugrįžus į Jungtines Valstijas po aštuonių mėnesių arešto Rusijoje.

"Tai fantastiška", pridūrė jis. "Aš labai ilgai šito laukiau. Prieš šešis mėnesius aš tikėjausi, kad mums tai pavyks. Tačiau kilo daugybė komplikacijų".

Rusijos federalinė saugumo tarnyba E. Pope'ą sulaikė Rusijoje, kai amerikiečių užverbuotas agentas bandė jam perduoti slaptus itin greitos torpedos brėžinius. Balandžio 12 dieną jam buvo pateiktas kaltinimas šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms.

Maskvos miesto teismas gruodžio 6 dieną pripažino E. Pope'ą kaltu šnipinėjus JAV ir nuteisė jį maksimalia bausme - 20 metų kalėti, bausmę atliekant griežtojo režimo kolonijoje.

E. Pope'as neigė jam pateiktus kaltinimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.