aA
Kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas sukritikavo parlamentą už jo veiklos neefektyvumą ir nutolimą nuo visuomenės.
Pirmadienį Seimo iškilmingame posėdyje Steigiamojo Seimo pirmojo posėdžio ir Gegužės 15-osios deklaracijos 80-sioms metinėms paminėti A. Brazauskas pasakė kalbą. Joje baigęs kadenciją prezidentas išsamiai vertino Steigiamojo Seimo reikšmę Lietuvos parlamentinei demokratijai.

Anot prezidento, Steigiamojo Seimo pradėta tradicija atgijo kartu su nepriklausomybės atkūrimu ir buvo realizuota 1992 metų Konstitucijoje.

Tačiau A. Brazauskas pabrėžė, kad tiek politologai, tiek visuomenė kalba apie Seimo veiklos neefektyvumą.

Anot prezidento, Seimas nepakankamai gerai atlieka esmines funkcijas, tokias kaip Vyriausybės darbo priežiūrą.

"Mes turime pagalvoti, ar neverta Konstitucijos papildyti saugikliais, kurie neleistų partijoms ir jų vadovams Seime demonstruoti savo valią, kai kada - valstybinių interesų nenaudai. Ar galima principingai vertinti Vyriausybės veiklą, jeigu tie patys asmenys yra ir Seimo nariai, ir ministrai, ir partijų vadovai", sakė A. Brazauskas.

Prezidentas apgailestavo, kad nors parlamente dirba "įtakingiausių partijų elitas bei rinkėjų pasitikėjimą pelnę politikai ir visuomenės veikėjai", Seimas, "deja, dar negali didžiuotis įstatymų kokybe".

Pasak A. Brazausko, "apie tai byloja nauji, dažnai vienas kitą dubliuojantys, o kartais - ginčytini ir svarstomi Konstituciniame Teisme įstatymai", o "nuolatinėse pataisose nebesusigaudo ne tik piliečiai, bet kai kada ir specialistai".

Savo kalboje jis daug dėmesio skyrė partijų skilimo ir vienijimosi procesams. Anot A. Brazausko, partijų įvairovė užtikrina demokratiškumą, tačiau "jėgų išsklaidymas gimdo politinę erzelynę, nesusikalbėjimą".

"Esant tokioms aplinkybėms, perspektyvą turi partijų vienijimasis, koalicijų kūrimas. Jų veiklos principas - konsensusas", sakė A. Brazauskas.

"Idealiai atrodytų Seime susigrupavusios trys plačios dešinės, centro ir kairės koalicijos", sakė A. Brazauskas.

Kaip žinoma, opozicinės LDDP ir Socialdemokratų partija išrinko A. Brazauską koalicinės tarybos garbės pirmininku. A. Brazauskas anksčiau sveikino LSDP ir LDDP sprendimą sudaryti Seimo ir rinkimų koalicijas.

A. Brazauskas savo kalboje linkėjo parlamentarams "mažiau tuščiažodžiavimo, arogancijos ir gal kai kada atotrūkio nuo mūsų gyvenimo realybių".

1920 metais pradėjęs veikti Steigiamasis Seimas buvo pirmasis po nepriklausomos valstybės atkūrimo piliečių išrinktas parlamentas. Tų pat metų gegužės 15 dieną jis paskelbė deklaraciją, kuria buvo patvirtintas valstybės atkūrimas 1918 metų vasario 16 dienos aktu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.