aA
Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama kitų metų birželio 26 dieną lankysis Lietuvoje. Kaip pranešė "Respublika", Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) pirmininkas Rolandas Pavilionis nusiuntė pakvietimo laišką Dalai Lamos atstovui Baltijos šalims, Vidurio ir Pietryčių Europai Chhime R. Chhoekyapa (Čimei Čojakjapai).
Dalai Lama
Dalai Lama
Lapkričio pabaigoje Dalai Lamos atstovas lankėsi Lietuvoje ir derino Tibeto dvasinio vadovo pakvietimo procedūrą. Jis buvo susitikęs ir su Liberalų frakcijos seniūne Dalia Kutraite-Giedraitiene.

Tačiau tuomet C. Chhoekyapa pabrėžė, kad Dalai Lamą į Lietuvą pakvies kokia nors kultūros institucija arba visuomeninė organizacija.

"Kviečiu Dalai Lamą ne kaip Seimo narys, o kaip Vilniaus universiteto rektorius, kurio pareigas kol kas laikinai einu", sakė R. Pavilionis.

"Manau, kad universitetas turi būti laisvas nuo politikos ir puoselėti bendrąsias humanistines vertybes. O šis žmogus yra nusipelnęs didžiulės pagarbos", sakė jis.

Kaip BNS sakė Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, o ficialusis Vilnius laiko Tibetą ir Taivaną sudėtinėmis Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) dalimis.

"Tačiau būdama demokratinė valstybė, Lietuva netrukdo vieno ar kito privataus asmens vizitui", sakė diplomatas.

Lietuvos santykiai su šia supervalstybe pastaruoju metu patyrė nesklandumų. Rugsėjį Lietuvoje su oficialiu vizitu turėjo apsilankyti KLR parlamento pirmininkas Li Pengas (Li Penas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.