aA
Estijos vyriausybė nemano, jog reikia iš naujo tirti kelto "Estonia" katastrofos priežastis, nors Švedijos vyriausybė pranešė esanti tam pasirengusi. Tai antradienį žurnalistams pranešė Estijos finansų ministras Siimas Kallasas (Symas Kalasas), laikinai einantis ministro pirmininko pareigas.
Jis priminė, kad Estijos vyriausybė ir anksčiau ne kartą tvirtino, jog visiškai pasitiki kelto žūties priežastis tyrusios komisijos baigiamąja ataskaita. Tarpvyriausybinė komisija tyrimo išvadoje teigė, kad tragedijos priežastys buvo laivo konstrukcijų trūkumai, per didelis greitis ir audra

Oficialios kelto žūties versijos nepripažįstančios visuomenės grupės išsireikalavo, kad Švedijos vyriausybė kreiptųsi į Estijos, Suomijos ir Danijos valdžią, prašydama apsvarstyti galimybę iš naujo ištirti katastrofos priežastis, pranešė Estijos laikraštis "Postimees".

Reikalavimai, kad Švedijos vyriausybė sudarytų komisiją, kuri iš naujo tirtų "Estonia" katastrofos priežastis, vėl pasigirdo šių metų rugpjūtį, kai JAV milijonieriaus Greggo Bemiso (Grego Bemiso) vadovaujama ekspedicija pareiškė radusi kelte sprogimo pėdsakų.

Sulaukti Estijos, Suomijos ir Danijos vyriausybių atsakymo Švedijos valdžia tikisi ne anksčiau kaip kitų metų sausio 8 dieną.

Keltas "Estinia" nuskendo 1994 metų naktį iš rugsėjo 27 į 28-ąją pusiaukelėje iš Talino į Stokholmą. Per šią didžiausia pasaulyje taikos laiku katastrofą Baltijos jūroje žuvo 852 žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.