aA
Ketvirtadienį Rusijoje kilo skandalas po to, kai nepriklausomų žiniasklaidos kompanijų atstovai apkaltino Kremlių organizavus ‘bauginimo’ akciją ir suabejojo šalies prezidento V. Putino kaip nepriklausomos spaudos aktyvaus rėmėjo įvaizdžiu.
Ketvirtadienio rytą Maskvoje buvo atliktos kratos holdingo "Media-Most", kuriam priklauso NTV televizijos stotis, dienraštis “Segodnia” bei radijo stotis “Echo Moskvy”, struktūrose, tarp jų - centriniame biure bei kompanijų "NTV-Internet" ir "Memonet" biure.

Kratose dalyvavo Rusijos VRM Vyriausiosios kovos su ekonominiais nusikaltimais valdybos, generalinės prokuratūros ir mokesčių policijos darbuotojai.

Bendrovė “Media-Most” gruodžio mėnesį vykusiuose parlamentiniuose rinkimuose rėmė daugelį prieš Kremlių nusistačiusių kandidatų, be to, buvo vienintelė kompanija savo reportažuose atvirai rodžiusi jau septynis mėnesius trunkančio karo Čečėnijoje tikrąjį veidą bei brutalumą.

Kaip pranešė “Interfax” agentūra, krata buvo atlikta remiantis įtarimais dėl Rusijos privatumo įstatymų pažeidinėjimo bei komercinės ir bankų slaptos informacijos atskleidimo.

Dėl šios situacijos holdingo "Media-Most" vadovybė išplatino pareiškimą, kuriame sakoma: "Įvykdytas valstybės savavaliavimo prieš žiniasklaidos priemones aktas. Televizijos kompanija NTV, laikraštis "Segodnia", radijo stotis "Echo Moskvy" ne kartą nušvietė korupcijos aukščiausiose valdžios struktūrose, taip pat jėgos žinybose faktus. Nėra abejonių, kad šiandien veiksmų prieš "Media-Most" žiniasklaidos priemones tikslas - sutrukdyti jų profesinę veiklą. Tuo pažeidžiami pagrindiniai Rusijos Konstitucijos principai ir Žiniasklaidos priemonių įstatymas. Savavaliavimo ir įstatymų nepaisymo aktai turi būti nedelsiant nutraukti”.

Kovo 26-ąją išrinktas Rusijos prezidentu V. Putinas ir vėl susidūrė su problemomis dėl žiniasklaidos po anksčiau kilusio skandalo, susijusio su “Laisvosios Europos” žurnalistu Andrejumi Babickiu. Tada Putinas, norėdamas atitaisyti situaciją, surengė keletą susitikimų su Rusijos žiniasklaidos redaktoriais bei užtikrino savo paramą spaudos laisvei.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.