aA
Didžioji Britanija patiria vis daugiau nuostolių dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, nes darbininkai neatvyksta į darbą, be to, sparčiai auga nusikalstamumo lygis.
Pastaruoju metu itin sparčiai daugėja geriančių moterų. Per pastaruosius dvejus metus daugiau už rekomenduojamą dienos normą išgeriančių moterų skaičius padidėjo net 50 proc.

Ataskaitoje apie alkoholio vartojimą rašoma, jog per metus britai išgeria alkoholinių gėrimų už 3,3 milijardo svarų sterlingų (daugiau kaip 20 milijardų litų).

Dėl piktnaudžiavimo alkoholiu pramonė per metus patiria apie 2,8 milijardo svarų sterlingų (daugiau kaip 17 milijardų litų) nuostolių. Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos išlaidos su alkoholio vartojimu susijusioms ligoms gydyti sudaro apie 200 milijonų svarų sterlingų (1,22 milijardo litų).

Ataskaitoje, kuri pavadinta "Didžiosios Britanijos žlugimas", taip pat rašoma, jog dėl kelių eismo nelaimių, susijusių su alkoholiu, kasmet patiriama 189 milijonų svarų sterlingų (1,15 milijardo litų) nuostolių.

Tuo tarpu tyrimams dėl galimybių kovoti su šiomis problemomis skiriama vos 1,69 milijono svarų sterlingų (10,3 milijono litų).

Daugiau nei trečdalis vyrų ir 23 proc. moterų nuo 16 iki 24 metų reguliariai dvigubai viršija rekomenduojamą dienos alkoholio normą.

Tyrimų metų paaiškėjo, jog su alkoholiu yra susiję 65 proc. bandymų nusižudyti ir 23 proc. atvejų, kai be priežiūros palikti vaikai kreipėsi į nacionalines pagalbos tarnybas.

Santuokos, kai alkoholiu piktnaudžiauja vienas arba abu sutuoktiniai, dvigubai dažniau baigiasi skyrybomis negu santuokos, kurių alkoholis nepaveikė. Apie 65 proc. vyrų, kurie užpuola savo sutuoktines ar drauges, daro tai neblaivūs.

Apie 41 proc. smurtinių nusikaltimų, įskaitant užpuolimą ar apiplėšimą panaudojant smurtą, įvykdomi neblaivių asmenų.

Be to, nerimą kelia gerokai padidėjęs vaikų, jaunesnių nei 15 metų, polinkis į alkoholį ir tendencija mylėtis be apsaugos priemonių, pastebima tarp išgėrusių paauglių.

"Lietuvos rytas"