aA
Trečią parą nesiliaujant lietui, smarkiai pakilo vandens lygis visose Lietuvos upėse, o Akmena ties Kretinga jau pradėjo lietis į pievas. Pavakare pajūryje sustiprėjo vėjas, praneša LTV „Panorama“.
audra, lietus, blogas oras
© Reuters/Scanpix
Praėjusią parą daugiausia prilijo vakarinėje šalies dalyje. Akmenos-Danės upėje ties Kretinga vandens lygis sekmadienį viršijo kritinę ribą ir kai kur pradėjo lietis iš krantų.

Labiausiai nukentėjo kaimo turizmo sodyba prie Padvarių užtvankos. Šeimininkui teko iš kai kurių poilsio namelių gelbėti turtą, nes vanduo apsėmė sporto aikšteles ir priartėjo prie namelių. Kretingos rajono vadovai sako, jog situacija yra pavojinga.

Vakare posėdžiavusi koordinacinė gelbėjimo taryba nusprendė organizuoti budėjimą per naktį ir esant reikalui suteikti gyventojams pagalbą.

Hidrologai prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis vanduo dar kils ir Minijoje ties Dovilais bei Lankupiais, kur vanduo taip pat gali pradėti lietis iš krantų. Nedaug iki kritinės ribos belikę ir Nemune ties Rusne.

Smarkiai pakilęs vanduo visose upėse, labiausiai tvinsta mažos. Iš krantų išsiliejusi Aunuva apsėmė paupio pievas ir žvyrkelio Ramučiai-Telšiai atkarpą.

Jūroje sustiprėjus bangavimui, plaunamas paplūdimys, bangos pasiekė kopas.

Neringoje vietomis apsemti nedideli kelio ruožai į Preilą, nors, pasak ugniagesių, jis pravažiuojamas, ribojamas greitis.

Tačiau pavakare sustiprėjus vėjui pasipylė iškvietimai pjaustyti ant kelių išvirtusių medžių.

Stiprūs vėjai ir gausus lietus niokoja ne tik Kuršių nerijos nacionalinį parką. Ugniagesiams ant kelių nuvirtusius medžius ir nulūžusias šakas teko pjaustyti daugelyje Lietuvos vietų.

Daugelyje vietų neatlaikė ir lietaus permerkti gandralizdžiai. Ūkininkai baiminasi dėl užlietų daržų ir galinčio nukentėti derliaus.

Praėjusią parą ugniagesiai 35 kartus vyko siurbti vandens iš gyvenamųjų patalpų bei įstaigų.

www.lrt.lt