aA
Ilgiau nei metus į Lietuvą negrįžtantis Darbo partijos (DP) įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir vėl sulaukė svečių Maskvoje – savaitgalį pas jį lankėsi keli partijos kolegos, tarp kurių buvo ir Seimo narių. Šiems bėglys pasiskundė, esą Lietuvos prokurorai iki šiol nepateikė kolegoms Rusijoje jo ekstradicijos motyvų.
Viktoras Uspaskichas slapstosi Rusijoje; Maskva; Kremlius
© DELFI
Tačiau mūsų šalies pareigūnai tvirtina, esą priežastys, kodėl prašoma V. Uspaskicho ekstradicijos, buvo pateiktos dar praėjusį rudenį, vėliau patikslintos.

“Ekstradicijos sąlygos nėra derinamos tarp dviejų šalių. <…> Lietuva nėra pateikusi pagrindimo, kodėl prašoma ekstradicijos. Belieka retorinis klausimas: ką slepia prokuratūra? Kodėl jie nenori pateikti motyvų? Kodėl, jei nenori grąžinti pagal ekstradiciją, neišnaudoja kitų teisinių priemonių? Kodėl nevyksta apklausti V. Uspaskicho į Maskvą?” – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Seimo narė Loreta Graužinienė.

Maskvoje keletą dienų viešėjusi parlamentarė tvirtino, esą “prokuratūra daro viską, kad V. Uspaskichas neatsidurtų Lietuvoje.

Anot jos, buvęs DP pirmininkas pareiškė grįšiąs į Lietuvą tik pagal ekstradiciją: “Kitaip jis grįžti negali. Jis pažadėjo nelaužyti įstatymų – nei vienos, nei kitos šalies”.

Tačiau generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis DELFI tvirtino, kad V. Uspaskicho ekstradicijos motyvai Rusijos pareigūnams buvo perduoti dar praėjusį rudenį, netrukus po to, kai “darbietis” buvo sulaikytas Maskvoje.

Motyvai buvo perduoti kartu su prašymu išduoti V. Uspaskichą. Susirašinėjimas su Rusijos pareigūnais vyko ir vėliau. Pavyzdžiui, šį pavasarį šios šalies Generalinė prokuratūra paprašė pateikti papildomų duomenų apie V.Uspaskichui iškeltą baudžiamąją bylą.

Pasak G. Jasaičio, Lietuvos Generalinė prokuratūra atliko visus veiksmus, reikalingus prašant ekstradicijos. “Niekas nespręstų šio klausimo, jei būtų vienas sakinys – “Išduokite”. Reikia nurodyti, kuo asmuo yra kaltinamas, ir panašiai”.

Rusijos pusė nėra informavusi Lietuvos pareigūnų, kaip vyksta V. Uspaskicho ekstradicijos bylos svarstymas.

Praėjusią savaitę pasigirdo žinių, esą V. Uspaskichas šiomis dienomis, gal net iki liepos 1-osios ruošiasi grįžti į Lietuvą. Pats “darbietis” DELFI patvirtino turįs tokių ketinimų, tačiau laukiąs pareigūnų sprendimo dėl ekstradicijos. Kartu jis sakė planuojantis kaip ir kasmet vykti į gimtinę Archangelske.

Pagal galiojančius įstatymus į Lietuvą grįžęs V. Uspaskichas turėtų būti iš karto sulaikytas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.