aA
Estijos vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas padėkojo Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui ir Latvijos vadovei Vairai Vykei-Freibergai už paramą per konfliktą tarp Talino ir Maskvos. T. H. Ilvesas Rygoje sakė, kad Rusijos "priešai" periodiškai keičiasi. Šiuo metu Rusijos "priešų sąraše" yra Latvija, Gruzija ir Estija. Tačiau, pasak Estijos vadovo, nežinoma, kas taps kitu Rusijos "priešu".
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
V. Adamkus savo ruožtu pažymėjo, kad demokratiniai principai visame pasaulyje yra vienodi, ir Rusija negali interpretuoti pastarųjų įvykių Estijoje kaip šių principų pažeidimo.

Estijos ir Rusijos konfliktas kilo po to, kai Estijos valdžia nusprendė iš Talino centro iškelti sovietinio režimo paminklą. Netrukus po to Lietuvos Seimas priėmė pareiškimą, kuriame pareiškė solidarumą su Talinu.

V. Adamkus ir T. H. Ilvesas dalyvavo tradiciniame trijų Baltijos valstybių vadovų susitikime Rygoje, kurį surengė kadenciją baigianti Latvijos prezidentė V. Vykė-Freiberga.

Susitikimo metu prezidentai aptarė trišalį Baltijos šalių bendradarbiavimą, bendrų transporto ir energetikos infrastruktūros projektų vystymą, santykius su Rusija ir artimiausiais kaimynais.

Dėkodamas Latvijos prezidentei už jos indėlį stiprinant Baltijos šalių trišalį bendradarbiavimą V. Adamkus pažymėjo, kad mūsų šalių bendradarbiavimas turėjo ir turi ypatingą reikšmę šiandieninėje Europos politikoje.

"Mes turime branginti mūsų trišalio bendradarbiavimo patirtį, semtis iš jos įkvėpimo naujoms šio bendradarbiavimo kryptims. Šiandien mūsų santykiai yra labai svarbūs visam Baltijos regionui, todėl mūsų valstybės turi tęsti šį bendradarbiavimą ir Europos Sąjungos (ES) bei NATO institucijose, koordinuoti savo kalbėjimą ir santykiuose su kaimyne Rusija", - sakė Lietuvos vadovas.

Pokalbio metu Lietuvos vadovas taip pat informavo apie neseniai Briuselyje įvykusį Europos vadovų susitikimą, kurio metu buvo rastas kompromisas dėl tolesnės ES institucinės ir politinės reformos. Šalies vadovas pažymėjo, jog Lietuva siekė, kad šiame susitikime būtų atsižvelgta į visų šalių poreikius ir kaimynė Lenkija nebūtų izoliuota. V. Adamkus pakvietė Latvijos ir Estijos vadovus prisidėti prie pastangų ieškant visas šalis tenkinančio kompromiso.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad Baltijos šalių ekonomikos plėtros tempai ateityje priklausys nuo užtikrinto energijos tiekimo bei kelių ir geležinkelių infrastruktūros sukūrimo.

"Todėl Lietuva labai ryžtingai nusiteikusi pastatyti naują atominę elektrinę ir džiaugiasi, kad šiame projekte sutiko dalyvauti kitos Baltijos šalys ir Lenkija", - sakė prezidentas V. Adamkus.

Vėliau V. Adamkus ir Latvijos vadovė apsilankė parodoje "Jaunoji Lietuvos juvelyrika", skirtoje Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti.

Iš čia prezidentai važiavo į Jūrmalą, kur surengtuose darbo pietuose, be trijų dabartinių šalių vadovų, dalyvavo ir išrinktasis Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. Po pietų kadenciją baigianti Latvijos vadovė atsisveikino su Lietuvos bei Estijos prezidentais.

V. Adamkus į Vilnių grįžta antradienio vakarą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.