aA
Pirmadienį Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje įkliuvo du jauni šiauliečiai, ketinę per pasimatymą vienam nuteistajam perduoti mobiliojo ryšio telefoną ir, kaip įtariama, narkotinės medžiagos – džiovintų kanapių. Kvaišalų kurjeris buvo perduotas Kaišiadorių rajono policijos pareigūnams.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas
© K.Šatūno nuotr.
Net ir žinodami, kad bus tikrinami ir jie patys, ir jų atsivežti maisto produktai, nuteistųjų bičiuliai ir artimieji rizikuoja mėgindami perduoti draudžiamus daiktus.

Pataisos įstaigos administracija nuteistajam 19 metų Mindaugui P. suteikė trumpalaikį (iki keturių valandų) pasimatymą. Liepos 2-osios popietę susitikti su juo atvyko trijulė – šiauliečiai 21 metų Ernestas D. ir Remigijus R. bei kaunietis 18 metų Edgaras S.

Atliekant Remigijaus R. asmens ir jo daiktų apžiūrą po svečio trumpikėmis, tarp kojų, aptiktas paslėptas mobilusis telefonas „Siemens M55“. SIM kortelės jame nebuvo.

Pasinaudoję tuo, kad draudžiamą daiktą aptikęs prižiūrėtojas trumpam išėjo iš apžiūrų patalpos paskambinti įstaigos budėtojui ir joje atvykėlių stebėti liko tik viena pareigūnė, kažkuris iš svečių atsikratė pavojingu įkalčiu.

Grįžęs prižiūrėtojas pamatė po stalu numestą nedidelį polietileno maišelį. Jame buvo žalsvos spalvos aštraus kvapo medžiagos. Įtariama, jog tai narkotinė medžiaga – džiovintos kanapės ir jų dalys. Rasta apie 20 gramų šių kvaišalų.

Ernestas D. pareigūnams prisipažino, kad tai jis atsivežęs vadinamosios „žolės“, kurią ketinęs perduoti nuteistajam.

Su trim bičiuliais nuteistajam Mindaugui P. susitikti taip ir nepavyko. Tiesa, tai jis galės padaryti po kelių dienų – liepos 5-ąją baigiasi už sunkų sveikatos sutrikdymą (BK 135 str. 1 d.) teismo jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. Jau antrąkart teistas šiaulietis realiai ją atliko pirmą kartą. Pareigūnų nuomone, išeidamas į laisvę vaikinas norėjo „sublizgėti“.

Po apklausos kanapių kurjeris buvo perduotas Kaišiadorių rajono policijos pareigūnams, o radinys – ekspertams. Pataisos namų Vidaus tyrimų tarnyba dėl kvaišalų platinimo (BK 260 str. 1 d.) pradėjo ikiteisminį tyrimą, dėl šios priežasties –šiemet penktą.

Kalėjimų departamentas praneša, kad per pirmąjį 2007-ųjų pusmetį šios pataisos įstaigos pareigūnai aptiko ir paėmė 360 mobiliųjų telefonų – 40 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje šiuo metu bausmę atlieka daugiau kaip 1300 pirmą kartą už sunkius nusikaltimus laisvės atėmimu teistų vyrų. Be kita ko, čia atskirai laikoma dvylika iš Lukiškių kalėjimo perkeltų asmenų, kuriems skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, taip pat per 50 už neatsargius bei nesunkius tyčinius nusikaltimus nuteistų asmenų, kuriems teismas nustatė bausmę atlikti atvirose kolonijose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.