aA
Antradienį Lietuvos apeliacinis teismas iš dalies patenkino Klaipėdos apygardos prokuratūros skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo 2007 m. kovo 30 d. nuosprendžio, kuriuo 11 kartų teistas Anatolijus Urbonavičius (gim. 1956 m.) buvo nuteistas šešeriems metams nelaisvės už seksualinį 11 metų mergaitės prievartavimą.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Apeliacinio teismo sprendimu A. Urbonavičius kalės pustrečių metų daugiau, t.y. 8 su puse metų.

A. Urbonavičius nuteistas už tai, kad pavartodamas fizinį smurtą ir grasinimus, pasinaudodamas mergaitės bejėgiška būkle nusivedė ją į Klaipėdoje esantį butą ir ten ją seksualiai prievartavo. Mergaitės motinai buvo priteista 3 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Apeliacinio teismo teigimu, A. Urbonavičius dar iki naujojo Baudžiamojo kodekso buvo pripažintas itin pavojingu recidyvistu, jo teistumai nepanaikinti ir neišnykę. Pagal įstatymus recidyvistui skiriama griežtesnė bausmė negu straipsnio sankcijoje numatytas vidurkis, todėl šiuo konkrečiu atveju ji turi būti griežtinama iki pusdevintų metų laisvės atėmimo.

Teismas konstatavo, kad nors tiesioginės fizinės žalos mergaitei padaryta nebuvo, tačiau nusikaltimas laikomas itin sunkiu, jo objektas – žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvė ir neliečiamumas. Be to, seksualiai prievartaujamas asmuo buvo mažametė mergaitė, kurios asmenybės formavimuisi ir elgesiui šis įvykis gali ateityje turėti neigiamų pasekmių.

Klaipėdos apygardos prokuroras nesutiko su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu dėl aiškiai per švelnios bausmės ir netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo.

Nuteistasis A. Urbonavičius teismo proceso metu savo kaltę neigė, tačiau nuosprendžio neskundė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.