aA
Jungtinių Valstijų karinė vadovybė oficialiai pateikė kaltinimus nužudymu per neatsargumą dviem pilotams, kurie šių metų balandžio 17 dieną Afganistane bombardavo Kanados pajėgų poligoną ir nukovė keturis bei sužeidė aštuonis karius, penktadienį pranešė pareigūnai. Kanada pasveikino šį sprendimą.
Jets
"Tai rodo, kad (į šį atvejį) buvo pažvelgta rimtai, kuo esu itin patenkintas, - žurnalistams Otavoje sakė Kanados gynybos ministras Johnas McCallumas. - Manau, kad tai labai labai sunkūs kaltinimai".

JAV karinių oro pajėgų majorams Harry Schmidtui ir Williamui Umbachui pateikti keturi kaltinamojo akto punktai nužudymu per neatsargumą ir aštuoni - užpuolimu. Abu F-16 naikintuvus pilotavę lakūnai balandžio 17 dieną Afganistane, netoli Kandaharo miesto, Kanados pajėgų poligone vykusias kovinio šaudymo pratybas palaikė priešo ugnimi ir į pratybų aikštelę numetė 225 kilogramus svėrusią lazeriu valdomą bombą.

H.Schmidtas taip pat kaltinamas nesugebėjęs deramai laikytis skrydžio disciplinos ir dalyvavimo mūšyje taisyklių, teigiama Pentagono išplatintame pranešime.

Tyrimas nustatė, kad H.Schmidtas taikinį atakavo nesulaukęs oro dispečerių leidimo.

Jei bus pripažinti kaltais, abu pilotai kalėjime praleis daugiausiai 64 metus: už kiekvieną iš keturių žuvusiųjų sėdės po dešimt, o už kiekvieną iš aštuonių kaltinimų prievarta - po trejus metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.