aA
Klaipėdos apylinkės prokuratūra penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo Klaipėdos apylinkės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Mariui Venckui už itin svarbių oficialių dokumentų klastojimą.
Prieš kelias savaites pastebėta, kad teisme dingo baudžiamoji byla, kurioje muitininkai Kęstutis Jomantas, Povilas Dirgėla, Arentas Stasiulis, Evaristas Ulteravičius, Vytas Jankauskas ir Justinas Senovaitis kaltinami tarnybiniu aplaidumu ir kyšininkavimu. Byla teismui buvo perduota 1994 metais.

Tarnybinio patikrinimo metu apylinkės prokuratūroje nustatyta, kad pernai prokuroras M. Venckus policijoje užpildė melagingą statistinę kortelę apie muitininkų bylos sustabdymą, o šiemet Muitinės departamentui pateikė suklastotą pažymą, kad vienam iš teisiamų muitininkų P. Dirgėlai baudžiamoji byla nutraukta. Pažyma buvo parašyta ant apylinkės prokuratūros blanko.

M. Venckus nušalintas nuo pareigų. Generalinė prokuratūra spręs, ar nusižengusį prokurorą atleisti iš darbo. S. Stulpinas, pasirašęs tarnybinio patikrinio išvadas, generaliniam prokurorui siūlo M. Venckų iš pareigų atleisti nedelsiant.

Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas teigia, kad tyrimo metu gali būti nustatyti ir kiti pareigūnai, prisidėję prie muitininkų bylos dingimo, nes spėjama, kad prokuroras veikė ne vienas. Nustatyta, kad baudžiamoji byla dingo teisme ir spėjama, kad prie to gali būti prisidėjęs vienas iš teisėjų.

Neatmetama versija, kad teisėjas taip pat gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Už oficialių dokumentų klastojimą M.Venckui gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų ir bauda. Išaiškinus nusikaltimą, jam gali būti skirti kaltinimai ir dėl kitų nusižengimų, nes neatmetama versija, kad prokuroras galėjo paimti kyšį.

Pasak S. Stulpino, dingusią bylą tikimasi atnaujinti ir išnagrinėti. Generalinės prokuratūros sprendimu, senaties terminas dėl svarbių aplinkybių gali būti atstatytas, vėl apklausti liudytojai bei surinkti dar likę dokumentai. Generalinio prokuroro pavaduotojas Kęstutis Betingis žurnalistams ketvirtadienį sakė, kad tai nestandartinis įvykis prokuratūros istorijoje ir tam reikės kruopštaus tyrimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.