aA
Pasak A. Kubiliaus, ministrai, vengiantys atsakyti už savo praeities klaidas, nekelia pasitikėjimo ir dabartinėje veikloje. ELTA nuotr. Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius teigia, kad konservatorių frakcija rimtai svarstys Darbo partijos inicijuotą klausimą dėl nepasitikėjimo keturiais ministrais, kurie priėmė netinkamus sprendimus privatizuojant „Alitą“. Konservatorių lyderis taip pat siūlys parengti interpeliaciją žemės ūkio ministrei Kazimirai Prunskienei, supainiojusiai viešuosius ir privačius interesus.
Seimas
Seimas
© DELFI
Interpeliacija dėl „Alitos“ privatizavimo inicijuojama švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei, socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei, krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui ir aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui.

Interpeliaciją Algirdo Brazausko kabinete ir dabartinėje Vyriausybėje dirbantiems ministrams inicijavo Darbo partijos frakcija.

Andrius Kubilius teigia, kad frakcijos sprendimas priklausys nuo to, kaip socialdemokratai pademonstruos atsakomybės suvokimą.

„Rimtai svarstysime šį reikalą, ir nuo ministrų atsakymų bei visos Socialdemokratų partijos bei jų lyderio laikysenos priklausys mūsų apsisprendimas.

Visokie ministrų juokeliai apie Darbo partijos kerštą ar perkaitusius Seimo narius, kuriais bandoma išvengti rimtos kalbos apie Vyriausybės atsakomybę, gali sulaukti ir atitinkamo frakcijos vertinimo“, – pirmadienį sakė A. Kubilius.

Pasak konservatoriaus, suprantama, kad pagal Konstituciją ir Seimo statutą, Seimas gali reikalauti ministrų atsakomybės tik už jų dabartinį vadovavimą ministerijoms.

Tačiau ministrai, vengiantys atsakyti už savo praeities klaidas, nekelia pasitikėjimo ir dabartinėje veikloje.

Priminsime, kad Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad „Alitos“ privatizavimas prieštaravo Konstitucijai.

„Alitos“ privatizavimo peripetijas tyrusi Seimo laikinoji komisija už nesėkmingą bendrovės privatizavimą ir daugmaž 36 mln. Lt žalą Lietuvos valstybei atsakingu yra įvardijusi ir dvyliktorios Vyriausybės vadovą A. Brazauską.

Įmonė už 57,55 mln. Lt buvo parduota ketvirtą geriausią pasiūlymą pateikusiam investuotojui, tačiau valstybė, anot KT, privalėjo apskritai nutraukti nepasisekusį privatizavimo procesą.

Spaudos konferencijoje A. Kubilius taip pat tvirtino, kad paragins frakcijos narius parengti interpeliaciją žemės ūkio ministrei Kazimirai Prunskienei.

„Bet tai bus ne tiek interpeliacija konkrečiai ministrei, kiek interpeliacija visam reiškiniui, kurį toleruoja ir skatina visa Vyriausybė ir visa valdžia – tai oficialus spaudos papirkinėjimas, jos korumpavimas už valstybės pinigus, kartu pasirūpinant ir pačių ministrų ar kitų nomenklatūros atstovų įvaizdžiu“, – tvirtino Tėvynės sąjungos lyderis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad ministrė, užsakomaisiais straipsniais spaudoje reklamavusi savo veiklą, supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

www.lrt.lt