aA
Premjeras Algirdas Brazauskas teigia, kad padėtis gaisrų alinamoje Lietuvoje yra kontroliuojama. Premjero Algirdo Brazausko vadovaujamas Krizių valdymo komitetas penktadienį surengė išvažiuojamąjį posėdį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente, kur komiteto nariai susipažino su informacija, kaip vyksta durpynų gesinimo darbai.
Degantys durpynai, gaisras
© BNS foto
Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, premjeras susitikime pabrėžė, kad situacija yra kontroliuojama, tačiau pažymėjo, kad Krizių valdymo centras, kuriam vadovauja Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Povilas Malakauskas, kiekvieną dieną žiniasklaidai turi teikti informaciją.

"Pastaruoju metu yra pateikiama labai daug versijų, kurios toli gražu neatitinka tikrovės", - teigiama pranešime spaudai.

Vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus Jono Liaudansko ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus Kazio Zulono pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad aukščiausią ribą gaisringumas durpynuose buvo pasiekęs rugsėjo 7 ir 8 dienomis, kuomet degė apie 600 hektarų durpynų.

Šiuo metu dar dega arba smilksta apie 292 hektarai durpynų ir durpingų pievų, kurių plotas didesnis nei 0,5 hektaro. Didžiausi degantys plotai išlieka prie Vilniaus, tuo tarpu gaisrų beveik nekyla vakarinėje Lietuvos dalyje.

Pasitarime pažymėta, kad sinoptikai savaitgaliui prognozuoja lietų, todėl gaisringumas turėtų sumažėti.

K.Zulonas pažymėjo, kad beveik dvigubai sumažinti gaisrų plotus pavyko dėl bendrai dirbusių Vidaus reikalų, Krašto apsaugos ir Susisiekimo ministerijų pastangų.

Pasak pranešimo, ugniagesiai susiduria su gendančios technikos problema, trūksta vandens rankovių ir siurblių, todėl jau artimiausiame Vyriausybės posėdyje iš rezervo fondo planuojama skirti apie 400 tūkst. litų trūkstamai technikai įsigyti.

Posėdžio metu konstatuota, kad pagrindinė priemonė išvengti durpynų gaisrų ateityje - hidrologinio režimo atstatymas, pakeliant vandens lygį. Aplinkos ministerija artimiausiu metu teiks savo pasiūlymus.

A.Brazauskas posėdyje teigė, kad svarbu bendradarbiauti su atitinkamomis Baltarusijos tarnybomis, nes ten dega iki 17 hektarų durpynų, o vėjui pasisukus, gaisrai gali persimesti į Lietuvos teritoriją.

Planuojama, kad kitas Krizių valdymo komiteto posėdis vyks pirmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.