aA
Vidaus reikalų ministerija (VRM) teigia, kad Valstybės kontrolės pranešimas apie esą blogai naudojamas lėšas steigiant Bendrąjį pagalbos centrą klaidina visuomenę.
Kaip ketvirtadienį pranešė VRM, Valstybės kontrolės trečiadienį išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad "lėšos šio centro kūrimui naudojamos neekonomiškai ir projekto tikslai nepasiekti", tačiau nėra nurodytas audituotas laikotarpis - 1997-2001 metai.

"Tai gali suklaidinti visuomenę", - rašoma ministerijos pranešime spaudai. Pasak pranešimo, VR ministras Juozas Bernatonis sutinka, kad Bendrojo pagalbos centro steigimo darbai 1997 - 2000 metais buvo blogai planuojami ir organizuojami, o buvusių Vyriausybių bei VRM vadovų sudarytos darbo grupės dirbo neprofesionaliai ir jų veikla nedavė laukiamo rezultato.

Kaip BNS sakė ministro atstovas spaudai Leonas Minkevičius, šiuo metu visi reikiami skaičiavimai yra daromi. "Valstybės kontrolė supainiojo būtąjį laiką su esamuoju", - sakė atstovas spaudai.

Trečiadienį Valstybės kontrolės išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad Vyriausiojo policijos komisariato Vilniuje patalpose veikiantis bandomasis pagalbos centras atlieka tik telefono komutatoriaus funkcijas.

Valstybės kontrolės auditorių nuomone, centro steigimo darbai buvo blogai planuojami ir organizuojami. Ministerijoje iki šiol veikusių penkių centro steigimo darbo grupių veikla nedavė laukiamo rezultato.

"Nei šiuo metu galiojančioje koncepcijoje, nei naujos koncepcijos projekte nėra pagalbą teikiančių įstaigų bendros veiklos modelio. Neįvertintos centro galimybės nelaimės vietoje koordinuoti pagalbą teikiančių pajėgų darbą", - rašoma Valstybės kontrolės pranešime spaudai.

Bendrąjį pagalbos centrą Vyriausybė nutarė įsteigti 1997 metais. Sumanymo autoriai siekė, kad policijos, priešgaisrinės, medicininės ir kitų tarnybų operatyvaus valdymo padalinių pagalbą būtų galima iškviesti iš vieningo gelbėjimo darbus koordinuojančio centro, surinkus jo telefono numerį 112.

Auditorių teigimu, 1999-2001 metais centro steigimui buvo panaudota 3,6 mln. litų. 2001 metais VRM parengė naują centro steigimo darbų projektą, kuriame numatyta, kad tolimesnių centro steigimo darbų ir įrangos vertė sudarys beveik 27 mln. litų.

Šiame projekte planuojama Bendrąjį pagalbos centrą įsteigti ne tik Vilniuje, bet ir kitame apskrities centre, kad esant reikalui, centrai galėtų vienas kitą pakeisti. Tačiau 2002-siems metams Valstybės investicijų programoje šiam tikslui lėšų nebuvo numatyta.

Nepaisant to, auditorių teigimu, 2001 metų lapkritį VRM sudarė sutartį su bendrove "Siemens" dėl centro techninės ir programinės įrangos bei įdiegimo paslaugų pirkimo už 16,4 mln. litų.

Dalis šios įrangos, kurios kaina 2,1 mln. litų, jau pateikta, tačiau iki šiol neįdiegta ir nenaudojama, nes bendrovė "Siemens", negaudama apmokėjimo, tolimesnį įrangos tiekimą ir diegimo darbus sustabdė.

Tačiau VRM teigia, kad pernai kovą ministerija pagalbos centro sistemos sukūrimui ir bendro pagalbos telefono numerio 112 įvedimui Vilniuje skyrė 1,496 mln. litų. Telekomunikacinei, kompiuterinei ir programinei įrangai įsigyti buvo paskelbti konkursai, apie kurių eigą ir rezultatus, VRM teigimu, visuomenė buvo ne kartą informuota.

Valstybės kontrolė rekomendavo ministerijai detaliai suplanuoti centro steigimą ir suformuluoti siekiamų rezultatų vertinimo kriterijus, o steigimo darbus atlikti etapais, realiai įvertinus finansavimo galimybes.

Ministerija, auditorių nuomone, turi inicijuoti centro veiklą reglamentuojančių teisės aktų parengimą ir priėmimą, kuriuose būtų nustatytos tokio centro teisės ir pareigos bei įtvirtintas efektyviausias pagalbos tarnybų veiklos modelis. Be to, pasiūlyta sukurti struktūrą, kuri būtų atsakinga už centro įsteigimą bei efektyvų lėšų panaudojimą.

Nuo įstojimo į ES Lietuva turės garantuoti bendrojo Europos skubaus iškvietimo telefono numerio 112 naudojimą vartotojams be jokių mokėjimų. Šiuo metu Lietuvoje mobiliuoju telefonu paskambinus telefonu numeriu 112 atsiliepia artimiausias policijos komisariatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.