aA
JAV interneto bendrovė "AltaVista" pranešė, kad kreipėsi į Pekiną bandydama išsiaiškinti, kodėl jos paieškos sistemos paslaugomis nebegali naudotis Kinijos internautai.
"Altavista"
Už "AltaVista" rinkodarą atsakingas Fredas Bullockas sakė, kad į Kinijos valdžios atstovus praėjusią savaitę kreiptasi du kartus, tačiau kol kas atsakymo į klausimą, ar prisijungimas buvo užblokuotas, kaip teigia patys internautai, negauta.

Praėjusią savaitę interneto vartotojai Kinijoje pranešė, kad kartu su itin populiaria paieškos internete sistema "Google" buvo užblokuota ir "AltaVista". Stebėtojai teigia, kad tai akivaizdus Pekino bandymas apriboti informaciją prieš lapkričio mėnesį įvyksiantį Komunistų partijos suvažiavimą.

Kinija nuolat užblokuoja prisijungimą prie gausybės užsienyje įsikūrusių tinklalapių, pirmiausia prie tų, kuriuose reiškiamos disidentinės pažiūros arba skelbiama informacija apie uždraustas grupuotes, pavyzdžiui, dvasinę organizaciją "Falungong". Taip pat blokuojami naujienų ir pornografijos tinklalapiai.

Anksčiau paieškos sistemos, kuriose nepateikiama jokios informacijos, o tik nuorodos į kitus tinklalapius, nebuvo blokuojamos. F.Bullockas sakė, jog "AltaVista" negavo jokio Kinijos vyriausybės prašymo apriboti prisijungimą prie kokių nors tinklalapių, tačiau pridūrė, kad interneto bendrovė šioje šalyje atstovybės neturi.

BNS