aA
Lietuva prisijungė prie Europos Sąjungos (ES) užuojautos rugsėjo 11-ąją JAV įvykdytų teroro aktų aukų bei gelbėjimo operacijoje žuvusių pareigūnų šeimoms ir artimiesiems. Kaip pranešė URM, ES pareiškimas-užuojauta skirtas paminėti pirmąsias tragiškų įvykių metines.
Teroras JAV
Teroras JAV
Dokumentą pasirašė ES valstybių ir vyriausybių vadovai, o šalims kandidatėms buvo pasiūlyta prie jo prisijungti.

Pareiškime sakoma, kad rugsėjo 11 diena visiems priminė, jog saugumas ir demokratija niekuomet nėra visiškai apginti, ir tai reikia daryti nuolat.

"Terorizmas paneigia bendras demokratines vertybes ir principus, paniekina žmogaus gyvybę, todėl kovoje prieš terorizmą reikalingas nuoseklus tarptautinis bendradarbiavimas. Teroro aktų vykdytojai ir užsakovai turi būti perduoti teisingumo institucijoms ir nubausti", - teigiama pranešime.

Jame pažymima, kad rugsėjo 11-osios teroro išpuoliai subūrė įvairias pasaulio šalis bendram tikslui - kovoti prieš cinišką žmonių gyvybės pažeminimą.

Pareiškime sakoma, kad ES pasiryžusi nemažinti savo indėlio į tarptautinės bendruomenės kovą prieš terorizmą. "Drauge su JAV bei kitomis valstybėmis mes ir toliau sieksime kurti teisingą tarptautinę santvarką, skatinančią taiką ir klestėjimą", - rašoma pareiškime.

2001 metų rugsėjo 11 dieną islamo ekstremistų užgrobti du keleiviniai lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižius Niujorke bei vienas į Pentagono būstinę Vašingtone. Ketvirtas užgrobtas lėktuvas nukrito Pensilvanijos valstijoje.

Per tragiškus įvykius žuvo daugiau nei 3 tūkst. žmonių. Iš jų 343 Niujorko ugniagesiai ir 60 policininkų žuvo gelbėdami žmones iš griūvančių PPC dangoraižių.

Trečiadienį Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, organizuojami renginiai tragiškiems įvykiams paminėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.