aA
Vilniaus mero Artūro Zuoko nurodymu, antradienį į didžiausius gaisrų židinius pasiųsta papildoma technika - ekskavatoriai, buldozeriai. Juos suteikė Vilniaus savivaldybės įmonės.
Degantys durpynai, gaisras
© BNS foto
UAB "Vilniaus vandenys" skiria galingus vandens siurblius, papildomą techniką dirbti durpynuose ir pelkėse Vilniaus savivaldybė nuomosis iš privačių bendrovių, pranešė Vilniaus savivaldybė.

Siekdamas koordinuoti už gaisrų gesinimą atsakingų tarnybą veiksmus, Vilniaus meras ketvirtadienį rengia skubų pasitarimą.

"Situacija sudėtinga. Įvertinęs realią padėtį, įsitikinau, kad ją labiausiai apsunkina nekoordinuotas savivaldybių, apskričių ir valstybės tarnybų darbas gesinant gaisro židinius. Būtina imtis skubių priemonių valstybės mastu ", - sakė Vilniaus meras A.Zuokas, apžiūrėjęs Širvintų rajone degančius durpynus ir miškus.

Vilniuje bei jo apylinkėse, viešose vietose, ypač parkuose, paplūdimiuose, kitose poilsio vietose draudžiama deginti laužus bei naudoti atvirą ugnį. Taip pat apribotas patekimas į miškus ir parkus, užtveriami įvažiavimai.

Iš miesto valdybos rezervo fondo Vilniaus vyriausiajam policijos komisariatui degalams skirta 10 tūkst. litų, priešgaisrinėms tarnyboms - gaisro židiniams Vilniaus rajone gesinti tinkama Savivaldybės technika.

Šiuo metu aplink Vilnių yra 38 gaisro židiniai, iš jų 17 - aktyvūs. Didžiausią įtaką oro kokybei Vilniaus mieste dėl vėjo krypties turi 7 gaisrai aplink Vilnių esančiose Molėtų, Širvintų ir Šalčininkų savivaldybėse.

Antradienį Vidaus reikalų ministerijoje įvyko įvyko jungtinis Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei kitų institucijų atsakingų darbuotojų pasitarimas dėl sausros sukeltų gaisrų ir jų padarinių likvidavimo, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

"Šiuo metu sutelktos visos pajėgos, tame tarpe ir savivaldybių, gaisrų židiniams lokalizuoti. Situacija nuolat keičiasi, užgesinus vienus gaisrus, pradeda liepsnoti kiti. 70 km spinduliu aplink Vilnių skraido sraigtasparnis, kurio pagalba bandoma nustatyti visus židinius", - sakė J. Liaudanskas.

Lietuvoje jau užregistruota daugiau nei 18,3 tūkst. gaisrų, iš jų per 9,5 tūkst. - atvirose teritorijose. Tuo tarpu pernai per visus metus iš viso buvo įregistruota 11 tūkst. 809 gaisrai, o atvirose teritorijose - 4 tūkst. 325.

Pastaruoju metu kasdien gesinama apie 80 jau ne vieną parą degančių durpingų pievų, kurių kiekvienos degantis plotas - per 0,5 ha. Daugiausia tokių gaisrų yra kilę Vilniaus, Utenos, Marijampolės apskrityse.

Šiuo metu durpynų plotai dega Šalčininkų rajone, Kumelionių kaime (22 ha), Elektrėnų savivaldybėje, Kazokiškių (35 ha) ir Naujienų kaimuose (20 ha), Anykščių rajone, Levaniškio (48 ha) ir Jurgėnų kaimuose (41 ha). Aplink Vilnių yra 6 didesni tokių gaisrų židiniai.

VRM sekretoriaus Jono Liaudansko teigimu, siekiant užtikrinti Valstybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos padalinių parengtį, visuose padaliniuose yra sustiprintas budėjimo režimas: pareigūnai atšaukiami iš atostogų, į kovinę rikiuotę įvesta visa rezervinė technika, rajonų ir miestų Priešgaisrinėse gelbėjimo tarnybose bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente prie VRM yra sudaryti neetatiniai pajėgų valdymo štabai.

Nuo rugpjūčio 11 dienos, pačiu gaisringiausiu sausros periodu, šalyje iki šios dienos ugniagesiai užgesino per 1 tūkst. 300 gaisrų durpingose pievose, kurių degantys plotai viršijo 1 tūkst. 522 hektarus.

Šiuo metu Vilniaus rajone sukoncentruotos visos sostinės ir rajono ugniagesių pajėgos, kurios gesina Glitiškių, Petručių, Pasadininkų kaimuose kilusius durpynų gaisrus. Į Šalčininkų rajone, Kurmelionių degantį durpyną išsiųstos papildomos ugniagesių pajėgos.

Šalyje degančių durpynų gesinimui telkiama visa rezervinė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos technika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.