aA
Afganistane pirmadienį jausmingai pagerbtas prieš metus nužudytas nacionalinis didvyris Ahmadas Shahas Masoodas, kurio garbei Kabule buvo surengtas mitingas, o jo gimtajame Panžšero slėnyje plevėsavo juodos vėliavos.
Amhad Shah Masood
Amhad Shah Masood
A.Sh.Masoodo nužudymu įtariami "al Qaeda" ekstremistai.

Dešimtys tūkstančių moksleivių, kareivių ir politinių lyderių klausėsi kalbų nacionaliniame stadione, kuris buvo geriau žinomas kaip buvusio Talibano režimo - A.Sh.Masoodo priešų - egzekucijų vykdymo vieta.

Prezidentas Hamidas Karzai, kurį patį prieš keturias dienas buvo kėsinamasi nužudyti, mitinge dalyvauti negalėjo, nes išvyko į Niujorką, Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją.

Perskaityti jo pranešimą jis paprašė viceprezidentą Nematullah Shahrani. Pasak H.Karzai, A.Sh.Masoodo mirties metinės nuo šiol mus minimos kaip Nacionalinė kankinių diena.

A.Sh.Masoodas mirė dviem savižudžiams arabams, kurie dėjosi žurnalistais, susprogdinus bombą. Prezidentas jį pavadino asmeniniu savo draugu ir priminė, kaip jie susitiko prieš dvejus metus tartis dėl Talibano nuvertimo.

"Mes kovojome, kad sukurtume nacionalinę vyriausybę ir sudarytume sąlygas Loja Džirgai (didžiajam genčių vyresniųjų susirinkimui). Jis tikrai buvo labai protingas ir įžvalgus afganas. Tegu Dievas priima jo sielą į Rojų", - sakoma H.Karzai pranešime.

A.Sh.Masoodo pavaduotojas, dabartinis viceprezidentas Mohammadas Qasimas Fahimas nužudytąjį Šiaurės aljanso vadą, kuris 1979-1989 metais, mudžahidams priešinantis sovietų invazijai, tapo legenda, pavadino tikru Dievo sūnumi.

Po kalbų šimtai nužudytojo lyderio politinių ir karo bendražygių pasveikino 13-metį A.Sh.Masoodo sūnų Ahmadą, kuris sėdėjo po milžinišku savo velionio tėvo atvaizdu.

Susirinkusiems žmonėms Ahmadas pasakė, kad idealai, už kuriuos kovojo jo tėvas, gyvuos ir po jo mirties.

"Prieš metus mano tėvą, Ahmadą Shahą Masoodą, nukankino teroristai, - sakė jis. - Tačiau jie nesuprato, kad negali tiesiog palaidoti jo idėjų ir to, kam jis atstovavo. Esu įsitikinęs, kad mano tėvo idėjos per amžius gyvuos visame Afganistane".

Aplink stadioną buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių - policija saugojo visus kelius, virš galvų skraidė sraigtasparniai.

"Panžšero liūtui", kuris yra palaidotas mauzoliejuje prie savo gimtojo Bazarako kaimo, atminti slėnyje buvo iškeltos juodos vėliavos.

Pernai rugsėjo 9 dieną A.S.Masoodą susprogdino žurnalistais apsimetę įtariami "al-Qaeda" kovotojai, kurie, kaip manoma, veikė Talibano nurodymu. Šiuo nužudymu buvo siekiama pašalinti vieną paskutiniųjų kliūčių, trukdžiusių Talibanui perimti viso Afganistano kontrolę.

Tačiau A.S.Masoodo žūtis tapo režimo griūties pranašu - Talibanui atsisakius išduoti rugsėjo 11-osios išpuoliais kaltinamą "al-Qaeda" lyderį Osama bin Ladeną, JAV pradėjo didelę oro smūgių kampaniją, ir netrukus talibų režimas žlugo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.