aA
Pirmadienį "Lietuvos telekomas" paskelbė oficialiai pradedąs kovą su interneto etiketo pažeidėjais.
Gavus vartotojo nusiskundimą, kad "Lietuvos telekomo" interneto tinkle daroma pažeidimų, iš karto bus surastas asmuo, kurio linija buvo atliekami neteisėti veiksmai. Toks asmuo du kartus iš eilės bus įspėtas telefonu. Jei pastarasis nesiliaus daryti neteisėtų veiksmų, trečią kartą bus įspėtas raštu. Jeigu nepadės šios priemonės, bus imtasi kitų - pavyzdžiui, bus nutraukiamos teikti interneto paslaugos, pranešama reikiamoms vidaus reikalų sistemos instancijoms.

"Padaugėjus interneto vartotojų šalyje, vis daugiau gaunama nusiskundimų dėl neteisėtos veiklos internete. Skundžiamasi siunčiama informacija, kuri yra šmeižikiško, įžeidžiamojo, grasinamojo pobūdžio ar prieštarauja visuomenės moralės ir dorovės principams, taip pat dėl siunčiamų kompiuterinių virusų bei piktybinių didelių informacijos kiekių (angl. spamming), įskaitant reklamos ir komercinę informaciją, nesant vartotojo išankstinio sutikimo ar jo prašymo. Gaunama informacijos ir apie mėginimus įsilaužti, įsibrauti ar kitaip patekti ar gauti priėjimą prie AB "Lietuvos telekomas" ar trečiųjų asmenų elektroninių duomenų bazių, kompiuterių sistemų ir duomenų perdavimo telekomunikacijų tinklų", - teigiama pranešime spaudai.

Anot pranešimo, pasaulyje plačiai paplitusi praktika, kai už interneto paslaugų vartotojų veiksmus atsako ne konkretus interneto vartotojas pažeidėjas, o šiam vartotojui interneto paslaugas teikianti įmonė.

Praeityje ne kartą yra pasitaikę atvejų, kai dėl keleto pažeidėjų kaltės visiems AB "Lietuvos telekomas" vartotojams buvo uždraudžiama naudotis tam tikromis interneto tinklo sritimis ar elektroninio pašto sistemomis.

Todėl "Lietuvos telekomas", norėdamas apsaugoti savo klientus, kurie laikosi naudojimosi internetu taisyklių, ir užtikrinti jiems visavertes interneto paslaugas, imasi priemonių užkirsti kelią pažeidėjams.

Lietuvos įstatymuose numatyta atsakomybė už minėtus neteisėtus veiksmus. Be to, teisės aktų pažeidėjai gali būti įpareigoti atlyginti savo veiksmais kitiems interneto vartotojams padarytą žalą.

ELTA