aA
Švedijos teisėsaugos pareigūnai teigia, kad šalyje kasmet daugėja nusikaltimų, kuriuos padaro iš Lietuvos atvykę jaunuoliai. Tai per susitikimą su Klaipėdos pareigūnais trečiadienį sakė uostamiestyje viešintys teisėsaugininkai iš Švedijos miestų Malmės ir Karlskronos. Pasak Malmės kriminalinės policijos tardytojo Jano Ulofo Larssono (Jano Ulofo Laršono), lietuvių antplūdis į Švediją pastebėtas 1998 metų pavasarį.
Įsilaužimas
Įsilaužimas į automobilį
Lietuvai automobiliais iš Lenkijos uosto Gdynės keltu atvyksta į Švediją ir keliauja po visą šalį. Švedijos pareigūnų teigimu, per pastarąjį dešimtmetį Švedijoje užfiksuota beveik 1,5 tūkst. nusikaltimų, kuriuos įvykdė Lietuvos piliečiai.

Karlskronos kriminalinės policijos tardytojas Goranas Nilssonas (Joran Nilsonas) teigia, kad dažniausiai automobiliu atvyksta 3-4 tokie "turistai", kurie pasklinda po visą šalį ir vykdo smulkius nusikaltimus.

Švedijos pareigūnai pastebi, kad dažniausias lietuvių nusikaltimas - vagystės iš automobilių. Iš automobilių vagiamos automagnetolos, mobilieji telefonai. Automobiliuose įrengtose slėptuvėse aptinkama vogtų rūbų, sporto prekių, higienos priemonių. Vogtų prekių lietuvių automobiliuose būna iki 30 tūkst. litų.

Nuo 1998 metų Švedijos teisėsauga sustiprino lietuvių automobilių ir piliečių kontrolę. Pasienyje kopijuojami atvykstančių lietuvių pasai, tikrinami keltų keleivių sąrašai, visa apie juos žinoma informacija įvedama į kompiuterius.

Švedijos pareigūnų turimais duomenimis, nuo 1998 metų iki šių metų lapkričio 20 dienos pasienyje buvo patikrinti 4 363 Lietuvos piliečiai, iš kurių beveik 1 tūkst. įtariami nusikaltimais Švedijoje, iš pastarųjų beveik 600 buvo sulaikyti už įvairius nusikaltimus. Iš šio skaičiaus 215 buvo sulaikyti 2 kartus, 23 - tris kartus. Iš pasienyje patikrintų piliečių, 162 deportuoti.

Švedijos pareigūnai pastebėjo, kad daugiausia nusikaltimų įvykdo iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio atvykę 17-25 metų jaunuoliai, nemaža dalis atvykstančių šalyje nelegaliai įsidarbina. Už nusikaltimus sulaikytiems lietuviams skiriamos bausmės nėra griežtos - 1-2 mėnesiai kalėjimo. Ateityje pareigūnai ketina iš sulaikytųjų atimti automobilius, kaip nusikaltimo įrankį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.