aA
Romos popiežius Jonas Paulius II donorystę vadina konkrečiu vienybės ir pasiaukojamos meilės demonstravimu, aukščiausiu humanizmo aktu. Tik Lietuvoje šitai įrodyti vis dar yra kliūčių.
Jau penki mėnesiai praėjo nuo tvarkos, pagal kurią žmonės gali pareikšti savo sutikimą, kad po mirties jų audiniai ir organai būtų naudojami transplantacijai, patvirtinimo.

Tačiau daug vilčių teikęs sprendimas užstrigo biurokratų stalčiuose. Kadangi nėra patvirtinto gyventojų registro, Nacionalinio transplantacijų biuro darbas eina perniek.

Pildydamas nustatytos formos dokumentą, donoras privalo nurodyti, ar transplantacijai jis skiria savo organus be jokių apribojimų, ar išskyrus kuriuos nors, ar tik vieną kurį.

Šie dokumentai turi testamento galią, ir giminės po donoro mirties nebegali keisti jo valios.

Pirmoji širdies persodinimo operacija pasaulyje atlikta 1967 metais, o Lietuvoje lygiai po dvidešimties metų. Dabar pasaulyje per metus atliekama apie 3 500 širdies persodinimo operacijų.

Inkstų transplantacijos pradžia siekia 1954 metus, mūsų šalyje pirmoji inkstų persodinimo operacija atlikta 1970 metais.

Iš viso mūsų šalyje atlikta 21 širdies, 1057 inkstų, 2 kepenų, 6 kaulų čiulpų ir 57 ragenos persodinimo operacijos.

Šiuo metu širdies transplantacijos laukia 15, inkstų - 360, kepenų - 27, kaulų čiulpų - 18, ragenos - 70 ligonių.

Tai komentuoja:

Asta Bžėskytė Nacionalinio organų transplantacijos biuro direktorė