aA
Seime gimė idėja pasiūlyti Estijai konkuruoti su Lietuva dėl narystės NATO tik garbingomis priemonėmis - nejuodinant kaimyninių Baltijos šalių. Išsigandusi griežtos estų reakcijos Lietuvos delegacija atsisakė planų Baltijos Asamblėjoje įteikti latviams ir estams auklėjamąjį Lietuvos parlamentarų laišką, tačiau šią problemą žadama kelti susitikimuose su Estijos ir Latvijos parlamentarais.
A.Medalinskas
A.Medalinskas
© "Lietuvos žinios"
Laiške išdėstytas kritiškas mintis "švelnesne forma" planuojama paskelbti Lietuvos delegacijos Baltijos Asamblėjoje vadovo Audriaus Klišonio kalboje.

Lietuvos atstovai kitą savaitę Vilniuje vyksiančioje Baltijos Asamblėjoje bandys įtikinti latvius ir estus, kad Lietuvai pirmai pavykus įstoti į NATO tai reikėtų laikyti bendra Baltijos šalių sėkme. Mainais į Estijos paramą Lietuvai siekiant narystės NATO mūsų šalis pasiryžusi paremti Estiją stojant į Europos Sąjungą.

Santykiai

Vakar santykių su Estija gerinimo klausimą svarstęs Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) sutarė, kad griežtas Lietuvos delegacijos elgesys vertinant Estijos diplomatų ir politikų elgesį Lietuvos atžvilgiu gali dar labiau atšaldyti Lietuvos ir Estijos santykius.

Estijos parlamentarai praėjusią savaitę Berlyne vykusioje NATO Parlamentinėje Asamblėjoje paprieštaravo balsuoti pateiktam rezoliucijos projektui, kuriame siūlyta ne vėliau kaip 2002 m. pakviesti į NATO Lietuvą, Slovakiją ir Slovėniją. Estai pasiekė, kad dokumente nebūtų paminėta nė viena šalis.