aA
Buvę kolegos V.Kudijanovo savižudybės priežastis mano esant daug gilesnes nei knygos pavogimo istorija V.Kudijanovo priešmirtinio laiško turinys vis dar laikomas paslaptyje.
Vladimiras Kudijanovas
Vladimiras Kudijanovas
© "Lietuvos žinios"
"Esu sukrėstas ir negaliu patikėti, kad V.Kudijanovas nusišovė", - taip vakar LŽ sakė buvęs ilgametis jo bendražygis, Tauragės policijos vyriausiasis komisaras Algirdas Meiženis. A.Meiženis kartu su pirmadienį savo namuose nusišovusiu V.Kudijanovu Šilutėje, o vėliau Panevėžyje dirbo nuo 1994 metų.

LŽ jau rašė, kad buvęs Panevėžio policijos vadovas nusišovė vardiniu pistoletu ČZ. Panevėžio apygardos prokuratūroje iškelta byla pagal mirties faktą, tiriama, kas galėjo atvesti ekskomisarą prie savižudybės.

Viena versijų - į viešumą iškilęs nesusipratimas "Židinio" knygyne, kai praėjusį ketvirtadienį pardavėja Aldona Juknevičienė pagavo V.Kudijanovą bandant išsinešti knygą "Gyvenimas pagal kinų išmintį". Šalia knygyno, daugiabučio namo kieme, užvirė grumtynės.

Atsitiktinai pro šalį ėjęs panevėžietis Aidas Adomaitis parvertė bėglį ant žolės, tačiau A.Juknevičienei atėmus knygą, daugiau jo nebelaikė. Pirmadienį žiniasklaidai pradėjus domėtis šiuo incidentu, V.Kudijanovui teko aiškintis, kas įvyko "Židinio" knygyne.

Jis neneigė dažnai užeidavęs į knygyną, tačiau bandymą pavogti brangią knygą pavadino provokacija. Tokios versijos neatmeta ir bylą tiriantys prokurorai. Vakar apygardos prokuratūroje buvo apklausiami įvykio liudytojai bei vietos žurnalistai, pirmieji paskelbę apie dar neįrodytą ekskomisaro poelgį knygyne.

Šalia V.Kudijanovo lavono virtuvėje buvo rastas atsisveikinimo raštelis. Jo turinio bylą tiriantys prokurorai neskelbia, tačiau žinoma, kad atsisveikinimo žodžiai buvo skirti sūnums ir žmonai. Pasak apygardos vyriausiojo prokuroro Justino Pupkos, raštelio turinys verčia manyti, kad V.Kudijanovas pats pasirinko tokį būdą išeiti iš gyvenimo.

Pasak vyr. prokuroro, knygyno darbuotoja patvirtino, kad vyriškis, bandęs pavogti knygą, buvo būtent V.Kudijanovas. Ekskomisaro savižudybės pareigūnai kol kas nesieja su S.Piskunovo, V.Kazlauskaitės ir I.Stumbrio mirtimis. Kita vertus, pareigūnams dar teks nustatyti, ar V.Kudijanovas tikrai pats nusižudė. Generalinis prokuroras K.Pėdnyčia spaudoje samprotavo, kad savižudybę nesunku inscenizuoti, ir paragino Panevėžio prokurorus kruopščiai ištirti šį įvykį.

Skambutis

Likus valandai iki V.Kudijanovo mirties, mobiliuoju telefonu iš Vilniaus jam paskambino Seimo narys, panevėžietis Vytautas Lapėnas. Praėjusį penktadienį per susitikimą su premjeru R.Paksu Seimo narys apie V.Kudijanovo darbą atsiliepė labai teigiamai. "Aš pasiteiravau, kaip jis jaučiasi, kokia jo nuotaika", - LŽ sakė Seimo narys.

Išgirdęs liūdną V.Kudijanovo balsą V.Lapėnas sakė nenustebęs, nes "pradėtas kai kurių teisėsaugos tarnybų žygis prieš buvusio komisaro kolegas Romaną Lupeiką ir ėydrūną Krampalcą galėjo neigiamai jį paveikti". "Man jis neatrodė visiškai palaužtas, pašlijusios psichikos žmogus. V.Kudijanovas turėjo darbą, neblogai sekėsi jo sūnums", - kalbėjo Seimo narys. V.Lapėnui atrodė keista, kodėl į incidentą prie knygyno neįsikišo V.Kudijanovo sūnūs, laukę tėvo automobilyje.

Kolega Panašiai kalbėjo ir Tauragės policijos vyriausiasis komisaras A.Meiženis. Buvusį bendražygį jis apibūdino kaip stiprios valios, tvirtą ir ryžtingą žmogų, visuomet sakantį tiesą į akis. A.Meiženio nuomone, būtent dėl šių charakterio savybių V.Kudijanovas prarado darbą.

Dabartinis Tauragės vyriausiasis komisaras iš Panevėžio kriminalinės policijos vadovo pareigų pasitraukė beveik tuo pačiu metu, kai buvo atleistas V.Kudijanovas.

"Žinojau, kad naujas vadovas formuoja savo komandą, todėl neatsisakiau pasiūlyto darbo Tauragėje. Darbą Panevėžyje prisimenu kaip pačius darbingiausius metus per visą savo gyvenimą. Mes žinojome, kur važiuojame, todėl netiesa, kad mums vadovaujant komisariate vyravo tik intrigos. Komisariate intrigos vyko metų metus. Patys panevėžiečiai, ypač visų teisėsaugos tarnybų vadovai, žiūrėjo į mus skersomis. Pamenu, su V.Kudijanovu raginome saugumo, prokuratūrų vadovus dirbti išvien. Deja, mus išgirdo tik Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas, o jo darbuotojai dirbo tyliai, tačiau veiksmingai. Drąsiai sakau, kad mums pavyko stabilizuoti padėtį mieste. Galbūt visuomenė nepajuto, tačiau statistika rodė, kad 1998 m. turto prievartautojų demaskavome penkis kartus daugiau nei Šiaulių policija. Paskutiniais darbo metais pajutome, kad jau "lipame iš duobės", - prisiminė A.Meiženis. Jis mano, kad Policijos departamento vadovams V.Kudijanovas neįtiko dėl savo charakterio, tiesumo, atvirumo ir nemokėjimo lankstytis.

A.Meiženis negali patikėti, kad buvęs kolega galėjo apsivogti knygyne, o tuo labiau dėl to nusišauti. "Yra buvę sunkesnių momentų jo gyvenime, Vladimiras viską vyriškai ištvėrė. Man sunku spręsti būnant Tauragėje, tačiau neatmetu versijos, kad jo mirtis yra tragiškų lapkričio įvykių tąsa", - sakė A.Meiženis.

Kaltinimus V.Kudijanovo bendražygiams, buvusiam Panevėžio kriminalinės policijos komisarui, dabartiniam Mažeikių kriminalinės policijos komisarui Romanui Lupeikai ir Panevėžio komisariato operatyvinės veiklos skyriaus komisarui Žydrūnui Krampalcui A.Meiženis pavadino "pačia juodžiausia ir šlykščiausia Panevėžio saugumo provokacija". Šie pareigūnai įtariami bandę parduoti vaizdajuostę, kurioje nufilmuoti Panevėžio medikai, įmantys kyšius.

A.Meiženis prisipažino kalbėjęs su įtariamaisiais ir mano, kad saugumas specialiai žlugdo ir juodina buvusius V.Kudijanovo darbuotojus.

"Neatmesčiau to, kad saugumiečių veiksmai galėjo būti nukreipti ir prieš V.Kudijanovą", svarstė vyr. komisaras. Jo manymu, yra įvairiausių metodų apjuodinti žmogų ir vienas jų galėjo būti įvykis knygyne.

Paskutinį kartą su V.Kudijanovu A.Meiženis kalbėjo spalio 2 d., kai draugas jam paskambino ir pasveikino su profesine švente. A.Meiženis prisimena, kad V.Kudijanovas buvo linksmas, optimistiškai kalbėjo apie ateitį ir būsimą darbą. A.Meiženis ketina atvažiuoti į draugo laidotuves, kurios įvyks ketvirtadienį Kupiškyje.

Darbas

Dabar jau niekam nebe paslaptis, kad V.Kudijanovas ketino grįžti dirbti į komisariatą. Jis svajojo gauti bent policijos inspektoriaus pareigas. Gal todėl V.Kudijanovas taip atvirai apie savo darbą prabilo spaudoje. Atleidus jį iš Panevėžio policijos vadovo pareigų, jam buvo siūloma vadovauti Kupiškio policijai, tačiau rajono tarybos nariai tam nepritarė.