aA
Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Povilionis prognozuoja, jog antradienį Seimo laukia pirmasis rimtas išbandymas -Mokslo ir švietimo ilgalaikio finansavimo įstatymo projekto svarstymas.
Seimo nariai
© ELTA
R. Pavilionis pirmadienį spaudos konferencijoje pareiškė, jog tikisi, kad Seimas šiam projektui pritars bendru sutarimu arba balsų dauguma.

"Mes padarytume pirmą reikšmingą strateginį žingsnį per dešimt metų", teigė R. Pavilionis.

Tačiau valdančiosios Seimo daugumos partnerės - Socialliberalų ir Liberalų frakcijos - dar nėra galutinai apsisprendusios, kaip balsuos dėl Mokslo ir švietimo ilgalaikio finansavimo įstatymo. Frakcijų pozicijos bus svarstomos jų posėdžiuose pirmadienį.

Pasak R. Pavilionio, balsavimas Seimas parodys, ar Seimo daugumą sudariusios jėgos, rinkimų kampanijos metu deklaravusios švietimo ir mokslo prioritetą, ketina jį ir realizuoti.

Projekte numatyta 2001 metais švietimui skirti 6,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o mokslui ir studijoms - 1,5 proc. BVP. Taip pat numatyta, jog išlaidos mokslui ir studijoms 2002 metais turėtų pasiekti 2 proc. BVP.

R. Pavilionis neigė spaudoje pasirodžiusius pranešimus, jog papildomai švietimui bei mokslui ir studijoms prašoma skirti daugiau kaip milijardą litų.

Jo teigimu, švietimui prašoma papildomai 280 mln. litų, o mokslui ir studijoms - 250 mln. litų. Iš viso tai sudaro daugiau kaip pusę milijardo litų papildomų išlaidų.

Komiteto pirmininko nuomone, papildomų lėšų galima gauti iš Privatizavimo fondo bei sumažinus išlaidas krašto apsaugos objektų statyboms ir įsiskolinimams "Mažeikių naftą" privatizavusiai JAV kompanijai "Williams International" padengti bei panaikinus priedus prie atlyginimų aukštiems valstybės tarnautojams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.