aA
Šiaulių rajone aptikta nelegali arklių skerdykla. Įtariama, kad iš arklienos buvo daromos dešros nieko neįtariantiems lietuviams. Arkliai jaučia artėjančią mirtį.
Lietuvoje arklys yra žmogaus draugas, todėl jo mėsos nevalgome. Arba tik manome, kad nevalgome - aptikta pirmoji nelegali arklių skerdykla Zapalskių kaime (iiaulių r.) leidžia daryti ir kitokias prielaidas. Kokioje nors užkampio skylėje nusipirkęs pigios dešros negali būti tikras, kad valgai įprastą kiaulieną ar jautieną, o ne arklieną.

Tiesa, daugelyje šalių arklio mėsa yra labai vertinamas produktas, ne vienas Lietuvos žirgelis su eksporto etikete jau iškeliavo ant italų, ispanų ir kitų europiečių stalo. Mes irgi nemirtume nuo arklienos, bet negi valgysi draugą?

Pirmoji

Apie nelegalią skerdyklą Zapalskių kaime Maisto ir veterinarijos tarnybai pranešė anonimas. Į Onos Jančiauskienės sodybą atvykę šios tarnybos pareigūnai iš tiesų aptiko neregistruotą ir jokių sanitarijos normų neatitinkančią skerdyklą. Tiesą sakant, anokia čia ir skerdykla arkliai buvo rišami lauke prie obelų ir pjaunami, o viduriai išverčiami į dirvą.

Kai atvažiavo pareigūnai, visur mėtėsi gyvulių viduriai, dviejų arklių skerdiena buvo sudėliota ant lentų ir ant žemės. O.Jančiauskienė tuo metu sėdo ant dviračio ir numynė į kitą kaimą pas Oną Jankaitienę, kuri, kaip paaiškėjo, ir buvo skerdyklos iniciatorė. Veterinarijos tarnybos ir policijos pareigūnai abi moteris surado O.Jankaitienės namuose. Čia buvo rasta ir šviežio faršo.

Moteris neneigė, kad ruošė arklieną, tačiau tvirtino, kad mėsa buvo parduodama ne dešrų gamintojams, o žvėrelių augintojams. Sodyboje - skerdykloje buvo aptikti mažiausiai trejeto arklių likučiai. Gali būti, kad arkliai čia buvo skerdžiami jau nuo šių metų vidurio.