aA
Valstybės valdomos bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" personalo profesinė sąjunga rengiasi visuotiniam geležinkelio darbuotojų streikui.
Kaip penktadienį BNS pranešė Geležinkelio personalo profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Troščenka, pirmasis geležinkeliečių žingsnis ruošiantis streikui bus reikalavimų iškėlimas administracijai, kaip tai numatyta Kolektyvinių ginčų įstatyme.

Savo reikalavimus geležinkeliečiai bendrovės administracijai ketina iškelti gruodžio 7 dieną per protesto mitingą, kuris organizuojamas prie Specialiosios paskirties akcinės bendrovės (SP AB) "Lietuvos geležinkeliai" direkcijos būstinės Vilniuje.

Geležinkeliečiai reikalauja sumokėti kintamąsias atlyginimo dalis, kurios neišmokėtos generalinio direktoriaus įsakymu, bei užtikrinti, kad tokio pobūdžio vienašališki sprendimai daugiau nebepasikartotų. Kintamieji priedai prie atlyginimų turi būti mokami iš bendrovės pelno.

Esant darbo organizavimo pakeitimams ir dėl to mažinant darbuotojų skaičių įmonėje reikalaujama iš anksto įspėti darbuotojus apie atleidimą, numatyti žemiausią , 6 vidutinių mėnesinių atlyginimų išeitinę kompensaciją bei pasirašyti sutartį su profesine sąjunga, kad, atsiradus naujoms darbo vietoms, dėl etatų mažinimo atleisti darbuotojai turėtų pirmenybės teisę į šias vietas.

Geležinkelio personalo profesinė sąjunga įkurta praėjusiais metais, dabar jai priklauso apie 2 tūkst. narių. Bendrovėje "Lietuvos geležinkeliai" šiuo metu dirba apie 16 tūkst. 700 darbuotojų, streikui surengti reikėtų apie 12 tūkst. tam pritariančių darbuotojų parašų.

Pagal įstatymą, streiką galima rengti, kai tam pritaria ne mažiau dviejų trečdalių įmonės darbuotojų. V. Troščenka kol kas nekomentavo galimo streiko formų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.