aA
Bet koks Europos Sąjungos (ES) bandymas sugriežtinti Turkijos priėmimo sąlygas gali katastrofiškai atsiliepti jos siekiui tapti nare. Tai ketvirtadienį pareiškė Turkijos UR ministras Ismailas Cemas (Ismailas Džemas).
Turkijai ypač kelia nerimą, kad dešimtmečius neišspręsta Kipro problema ir jos nesutarimais su sena priešininke Graikija, kuri yra ES narė, gali būti pasinaudota kaip pretekstu stabdyti jo narystės procesą.

Turkija dažnai nesutinka su ES kritika dėl žmogaus teisių pažeidimų. Be to, Ankara pasipiktino Europos Parlamento rezoliucija, kurioje oficialiai teigiama, kad turkai osmanai 1915 metais vykdė armėnų genocidą.

Po susitikimo I. Cemas pareiškė įtariąs, kad ES nukrypo nuo sąlygų, kurios buvo sutartos per 1999 metų gruodį įvykusį ES viršūnių susitikimą Helsinkyje. Šiame susitikime Turkija buvo pripažinta kandidate į ES nares. Toks nukrypimas "būtų katastrofiškas mūsų santykiams su ES, muitų sąjungai ir visiems ryšiams, kuriuos mes palaikome su ES", sakė ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.