aA
Seimo delegacija Baltijos Asamblėjoje (BA) nusprendė artimiausioje BA sesijoje iškelti klausimą dėl Baltijos šalių vienybės. Seimo delegacijos vadovo Audriaus Klišonio teigimu, tokią reakciją sukėlė informacija apie NATO Parlamentinės Asamblėjos (NATO PA) rezoliucijos dėl NATO plėtros svarstymą.
Dead end
Antradienį NATO Parlamentinė Asamblėja Berlyne priėmė rezoliuciją, patvirtinančią aljanso plėtros planus 2002 metais ir rekomenduojančią pakviesti prisijungti visas kandidates, atitinkančias narystės kriterijus.

Kaip skelbta, per svarstymus NATO Parlamentinėje Asamblėjoje Estija neparėmė rezoliucijos projekto, kuriame Lietuva, Slovėnija ir Slovakija buvo įvardytos kaip didžiausią pažangą padariusios kandidatės į Aljansą.

Estija reikalavo į rezoliuciją įrašyti visas tris Baltijos valstybes, arba neminėti nė vienos. Lietuvos delegatai tokią Estijos poziciją pavadino "keista". Tačiau lietuviai gyrė latvių solidarumą, kurie sutiko, kad vienos Lietuvos paminėjimas, jei nepavyktų įrašyti visų trijų Baltijos valstybių, irgi būtų laimėjimas, naudingas visoms trims Baltijos šalims.

Gruodžio mėnesį Vilniuje vyks BA rudens sesija, į kurią atvyks Latvijos ir Estijos parlamentarai. Ta proga Lietuvos Seimo delegacija ketina siūlyti priimti dokumentą, kuris galėtų išsklaidyti abejones dėl Baltijos šalių vienybės.

A. Klišonis BNS sakė, jog tokio dokumento projektą Seimo delegacijos BA nariai ketina parengti jau kitą savaitę.

Šis dokumentas neturės rezoliucijos statuso, kadangi liko per mažai laiko jį derinti su kolegomis latviais ir estais.

Tačiau dar 1995 metais BA priėmė rezoliuciją dėl Baltijos valstybių vienybės, kurioje pareiškė, jog "vienos iš trijų valstybių sėkmė yra visų trijų laimėjimas". Prieš 1997 metais Madride įvykusį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą priimtoje rezoliucijoje buvo raginama pakviesti į NATO nors vieną Baltijos valstybę, nes "bent vienos valstybės pakvietimas būtų naudingas visoms trims valstybėms".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.