aA
Gvatemalos prezidentas Alfonsas Portiljas (Alfonso Portillo) šeštadienį paskelbė sprendimą popiežiaus Jono Pauliaus II prašymu atidėti mirties bausmės vykdymą maždaug 30 nuteistųjų.
"Mūsų šalyje, kaip ir visame pasaulyje, mirties bausmė neatlieka bauginamojo vaidmens ir nepadeda sumažinti smurto. Todėl nusprendžiau iki savo kadencijos pabaigos nepasirašyti nė vieno teismo paskelbto mirties nuosprendžio ir tuo būdu laikytis Žmogaus teisių deklaracijos", - pareiškė prezidentas.

A.Portiljas paaiškino, jog jį priimti šį sprendimą paskatino popiežiaus laiškas, kuriame buvo prašoma sustabdyti nuteistųjų egzekucijas. Prezidentas taip pat pranešė netrukus pateiksiąs parlamentui įstatymo projektą dėl mirties bausmės panaikinimo šalyje.

Per pirmąjį popiežiaus vizitą Gvatemaloje 1983 metais buvęs generolas ir diktatorius Efrainas Riosas Montas, atėjęs į valdžią per perversmą, neatsižvelgė į Vatikano prašymą pasigailėti šešių kalinių, pasmerktų myriop.

Šios egzekucijos buvo įvykdytos prieš pat popiežiaus atvykimą. Jonas Paulius II atvyksta į Gvatemalą pirmadienį su 24 valandų vizitu. Antradienį jis kanonizuos pranciškonų vienuolį brolį Pedrą de San Chosė de Betankurtą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.