aA
House
Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento specialistai teigia, kad vis dar didelį susirūpinimą kelia savavališkos statybos valstybės saugomose teritorijose ir miškų ūkio paskirties žemėje.

Pavyzdžiui, vienas iš tokių savavalės statybos atvejų nustatytas šių metų gegužę saugomos teritorijos ekologinės apsaugos zonoje Lazdijų rajone. Vilnietė Birutė Lipavičienė, miškų ūkio paskirties žemės sklypo prie Uosio ežero Nasūtų kaime savininkė, be jokių leidimų šiame sklype statė vasarnamį. Statybos darbus vykdė kauniškė uždaroji akcinė bendrovė "Strateksas".

Vasarnamio statytojai už Miškų įstatymo bei Saugomų teritorijų įstatymo pažeidimus paskirta 375 Lt bauda, 900 Lt žalos, padarytos gamtai, atlyginimas bei 2 tūkst. 500 Lt bauda už savavališką statybą.

Taip pat Alytaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas kreipsis į teismą su ieškiniu, kad būtų nugriautas savavališkai išdygęs vasarnamis.

Už pažeidimus karčią piliulę teko nuryti ir UAB ''Strateksas". Statybos verslo įmonių kvalifikacijos atestavimo komisijos siūlymu aplinkos ministras Arūnas Kundrotas savo įsakymu panaikino atestato, kurį šiai bendrovei dar 1997 m. išdavė Aplinkos ministerija, galiojimą.

Kad būtų užkirstas kelias bet kokioms savavališkoms statyboms saugomose teritorijose ir miškų ūkio paskirties žemėje, Aplinkos ministerija iki rugsėjo pirmosios parengs daugiau kaip dešimties teisės aktų pataisų projektus.

Taip pat bus nustatyti saugomose teritorijose leidžiamų statyti statinių matmenys ir kiti reikalavimai. Rengiamos Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos turėtų suteikti teisę aplinkos apsaugos, valstybiniams miškų ūkio ir saugomų teritorijų pareigūnams skirti nuobaudas ir nagrinėti bylas, išaiškinus aplinkos apsaugos reikalavimų, numatytų statomam objektui, pažeidimus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.